Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Promovarea sau schimbarea functiei unui salariat - in ce CONDITII este posibila?

09 /Aug2023
Promovarea sau schimbarea functiei unui salariat - in ce CONDITII este posibila?
Tags: promovarea unui salariatcrestere salarialaschimbarea functiei unui salariat

"Avem urmatoarea situatie: un coleg este incadrat ca si Tehnician Documentatie Studii in departamentul Administrativ/ Coordonare proiecte. El a preluat sarcini noi si am dori sa il promovam, dar nu are studiile superioare finalizate.

Ce variante avem in acest caz: doar agent contractari si achizitii? Sau exista o alta functie potrivita in aceasta situatie, care sa nu prevada obligativitatea studiilor superioare finalizate?"

Raspunsul specialistului: 

In situatia in care o persoana a preluat sarcini noi, in opinia noastra nu este neaparat necesara o promovare/mutare pe o alta functie, fiind suficienta acordarea unei cresteri salariale, corespunzatoare noilor atributii si responsabilitati.

Daca insa noile atributii sunt substantiale (devin majoritare ca pondere in activitatea salariatului) si diferite de cele pe care le-a avut anterior, atunci, intr-adevar este necesara si modificarea functiei. Noua functie trebuie sa fie in concordanta cu noile atributii pe care le-a primit salariatul.

In situatia in care salariatul nu are studii superioare de licenta, de principiu nu puteti sa il incadrati in functii care se regasesc in Clasificarea ocupatiilor din Romania la Grupa majora 2 ”Specialisti in diverse domenii de activitate”, deoarece in aceasta grupa se regasesc, de principiu, functii pentru a caror exercitare sunt necesare studii superioare.


Insa puteti identifica o functie potrivita cu atributiile salariatului in Grupa majora 3  ”Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic”, unde se regasesc functii pentru a caror exercitare nivelul de studii este cel liceal (din aceasta grupa este si functia pe care o ocupa in prezent, conform nivelului de studii).

Daca noile atributii ale salariatului sunt in domeniul achizitiilor, puteti utiliza functia cod 333101 agent contractari si achizitii sau poate cod 332301 specialist in achizitii.


De asemenea, puteti lua in considerare si functii din Grupa majora 4 Functionari administrativi, ca de ex.: cod 431203 administrator financiar (patrimoniu) studii medii sau cod 432114 logistician responsabil comenzi.

Insa, asa cum am precizat mai sus, alegerea denumirii functiei depinde de domeniul in care activeaza salariatul si de atributiile efective pe care le are stabilite prin fisa postului.

Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Promovarea sau schimbarea functiei unui salariat - in ce CONDITII este posibila?":
Rating:

Nota: 4.72 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".