Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Selectarea angajatului potrivit: testele de aptitudini

03 /Mai2016
Tags: recrutaretestare psihologicaaptitudini angajat

Un angajat care nu detine aptitudinile necesare job-ului la care se afla, nu va putea avea o activitate profesionala performanta. Iar inlocuirea unei persoane presupune costuri ridicate. De aceea, testele de aptitudini reprezinta o garantie pentru alegerea persoanei ideale.

Testele de aptitudini reprezinta una din metodele cu o eficienta dovedita pentru selectarea persoanei potrivite, cu aptitudinile potrivite pentru un anumit post. Spre deosebire de interviu, care se bazeaza in mare masura pe subiectivitate, testele psihologice asigura gradul de obiectivitate necesar unei decizii corecte.

Abilitatile care sunt testate includ realizarile si aptitudinile.
Realizarile insumeaza ceea ce a invatat sa faca persoana respectiva, pana acum.
Aptitudinile reprezinta ceea ce persoana poate sa invete sau sa dezvolte pe viitor.

Recrutarea clasica se axeaza, de cele mai multe ori, pe realizarile candidatului: studii, training-uri, cursuri, reusite profesionale si competente dovedite.
Insa, descoperirea potentialului personal de dezvoltare este cel putin la fel de importanta pentru selectarea unui angajat care sa reprezinta o resursa valoroasa pe termen lung.

Realizarile si aptitudinile sunt interdependente. Realizarile dezvaluie o parte din aptitudini, iar acestea din urma reprezinta baza realizarilor viitoare. De aceea este important ca procesul de recrutare sa tina cont de ambele perspective.

Pe de alta parte, trebuie inteleasa corect relatia dintre aptitudini si interese. Interesele pentru anumite domenii sau activitati nu implica, automat, aptitudinile aferente. In schimb, aptitudinile pentru o anumita activitate profesionala nu garanteaza succesul, daca persoana respectiva nu este motivata sa le practice. Nici aptitudinile, nici interesele nu sunt de-ajuns in sine. Angajatul ideal este cel care da dovada atat de aptitudini, cat si de un interes considerabil pentru activitatile pe care le presupune job-ul respectiv.

Principalele beneficii ale testelor de aptitudini

- o abordare standardizata. Formatul standard garanteaza faptul ca rezultatele vor fi viabile si sigure. In plus, folosirea testarii psihologice asigura egalitatea sanselor la angajare.

- comparatii obiective. Testele sunt mult mai eficiente decat interviurile si reprezinta modul optim de a compara mai multi candidati si de a face o selectie rationala

- usor de folosit, fara costuri aditionale. Recruiterii au la indemana aceasta resursa usor de aplicat, eficienta din punctul de vedere al costurilor si cu rezultate garantate.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Selectarea angajatului potrivit: testele de aptitudini":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".