Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

STUDIU: deficitul de specialisti va accelera strategiile de retentie a angajatilor in 2023

06 /Ian2023
STUDIU: deficitul de specialisti va accelera strategiile de retentie a angajatilor in 2023
Tags: deficit de specialististrategii de retentieoferta de angajare

Va precizam ca deficitul de specialisti si incertitudinile economice vor accelera strategiile de retentie a angajatilor in 2023. De asemenea, companiile incetinesc ritmul de recrutare la inceput de an si vor pune tot mai mult accent pe dezvoltarea echipei pentru a acoperi nevoile de crestere.

Analiza a mai relevat si ca in 2022 a fost anul recordurilor in recrutare, cu peste 400.000 de locuri de munca disponibile pe platforma de recrutare online BestJobs si 5,5 milioane de candidati care au cumulat peste 8 milioane de aplicari in cautarea unui job nou, aratand cel mai mare interes din ultimii cinci ani, , observa un studiu Bestjobs.

Studiul citat de Agerpres a mai aratat ca:

"Semnalele actuale din piata indica faptul ca ritmul angajarilor noi se va tempera in prima parte a anului, consecinta unui context macroeconomic dominat de incertitudine. Deficitul de personal ramane insa o provocare majora pentru mediul de business si in 2023, obligand departamentele de HR sa se concentreze pe maximizarea indicatorilor de retentie, dar si pe dezvoltarea competentelor angajatilor existenti sau chiar pe mobilitatea acestora intre departamente, in functie de prioritati si disponibilitate. Astfel, candidatii vor simti din piata presiunea de a se dezvolta profesional, de a evolua si a-si perfectiona aptitudinile, astfel incat sa devina cat mai valorosi pentru angajatori", conform expertilor BestJobs.
 

Pozitiile de contabil, expert sau inginer - la cea mai mare cautare
 

Cele mai multe cautari au fost pentru pozitiile de contabil, pentru care salariile nete pornesc de la 650 euro pentru un junior si ajung la 1.800 euro pentru un expert, inginer, care in functie de specializare poate castiga intre 900 si 1.600 de euro pe luna, si sofer, pentru care salariul este intre 800 si 1.200 pentru cursele interne si ajunge la 1.800 - 2.400 pentru cursele internationale.

Domeniile cu cele mai multe oferte de angajare, dar si cele mai multe angajari au fost in Vanzari, IT/Telecom, Inginerie, Financiar/Contabilitate si Productie/Logistica. Deficitul de specialisti ramane in continuare o problema in IT, Sanatate si Tehnic.

Orasele cu cele mai multe oportunitati profesionale in 2022 au fost Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Constanta, Sibiu, Arad, Targu Mures si Oradea, principalii poli demografici si economici la nivel national.

In 2022, pe lista de beneficii preferate s-au numarat posibilitatea de a lucra remote si programul flexibil de lucru. 10% dintre joburile disponibile anul trecut pe BestJobs au putut fi realizate de la distanta, in timp ce joburile hibrid au crescut tot mai mult ca volum, de la 14% la inceputul anului la 20% spre final. Si in 2023, pentru a pastra in echipe angajatii buni, companiile vor continua sa fie flexibile si sa puna pe primul loc nevoile angajatilor. Totodata, lista de beneficii va fi completata de bonusurile de performanta, tichetele de masa si primele de sarbatori, la pachet cu posibilitatea de a-si personaliza schema extra-salariala in functie de nevoi.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "STUDIU: deficitul de specialisti va accelera strategiile de retentie a angajatilor in 2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".