Toti salariatii au luat la cunostinta CCM ul pe baza de semnatura, dar totusi avem salariati care nu sunt de acord atunci cand el ia de ex majorarea de doar 100 lei si altul 400, spunand ca el nu mai este de acord cu ceea ce a negociat sindicatul si ca vrea sa mearga la negociere individuala. Daca el nu mai este de acord si face cerere inseamna ca toate beneficiile in plus negociate prin actual ccm salariatul nu va mai beneficia? De ex in CCM avem 32 zile de co conform vechimii salariatul care nu e de acord cu CCM ul nostru trece pe parte de prevedere legala? Adica doar 20 zile concediu? Un alt exemplu daca exista voucher de 2500 ca suma, el va trece pe voucher ul din cadru legal? Nu am mai intampinat o astfel de situatie."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 40 alin.( 2) din Codul muncii:
Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Potrivit art. 101 din Legea 367/2022 privind dialogul social:
Art. 101
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti angajatii/lucratorii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
Astfel, conform prevederilor legale mai sus expuse angajatorul are obligatia sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractul colectiv de munca.
Din aceleasi prevederi de mai sus rezulta ca unul dintre drepturile salariatilor este dreptul de a beneficia de toate drepturile prevazute in contractul colectiv de munca.
Salariatul nu poate renunta la drepturile lui recunoscute de lege intrucat o astfel de renuntare este nula in baza art. 38 din Codul muncii:
Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Salariatii pot negocia individual drepturi superioare celor stabilite prin contractul colectiv de munca, dar asta nu inseamna ca angajatorul nu are obligatia de a-le acorda drepturile prevazute de contractul colectiv de munca.
In consecinta, angajatorul va acorda salariatilor drepturile prevazute de contractul colectiv de munca (ccm) chiar daca acestia refuza.
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.