Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Munca in afara programului normal de lucru. Cand putem vorbi despre ore suplimentare?

18 /Oct2022
Munca in afara programului normal de lucru. Cand putem vorbi despre ore suplimentare?
Tags: munca in afara programului de lucruore suplimentaremunca suplimentara

Daca salariatul presteaza activitate mai mult de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana ceea ce depaseste acest timp reprezinta munca suplimentara fiind aplicabile urmatoarele reglementari din Codul muncii:

Art. 120. – (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.


Art. 112. – (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

"In societatea noastra, sunt salariati care se prezinta la locul de munca inaintea inceperii programului normal de lucru. De exemplu, un coleg care ar trebui sa inceapa programul de lucru la ora 09, ajunge in sediu la ora 08.00 si lucreaza pana la ora 18.00 (ora de terminare a programului normal de lucru). Se poate considera aceasta ora (de la 08.00 la 09.00), inainte de inceperea programului de lucru, ora suplimentara? Are acelasi reguli de recuperare si plata ca orice ora suplimentara?"

Raspunsul specialistului: 

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Art. 123. – (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...DETALII AICI >>>

(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Astfel:

- daca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite, orele suplimentare nu se platesc in luna in care sunt efectuate. Ulterior, in termen de 90 de zile se acorda salariatilor ore libere platite in compensare.
- daca munca suplimentara se compenseaza cu spor, orele suplimentare vor fi platite cu salariul corespunzator + sporul negociat de cel putin 75%

Munca suplimentara se compenseaza cu prioritate cu ore libere platite asa cum se prevede in dispozitiile legale mai sus citate si doar daca compensarea cu ore libere platite nu este posibila, se acorda sporul de cel putin 75%.

Determinarea duratei muncii suplimentare (orelor suplimentare) se raporteaza la durata normala a timpului de munca (40 de ore pe saptamana), indiferent de perioada de referinta: la saptamana sau la 4 luni, 6 luni ori 12 luni.

Pentru efectuarea muncii suplimentare este necesar sa existe acordul salariatului, ca urmare a solicitarii exprese a angajatorului. Codul muncii nu stabileste ce forma trebuie sa imbrace acordul salariatului, acesta putand fi dat in scris sau sa fie un acord tacit. In acest din urma caz, acordul salariatului de a efectua ore suplimentare poate fi dovedit prin orice mijloc de proba. 

Modul de organizare a activitatilor de catre angajator (prin stabilirea unor sarcini de serviciu si a unor timpi de executie) si acceptarea indeplinirii acestor activitati de catre salariat reprezinta o forma de acord tacit pentru efectuarea muncii suplimentare. Refuzul salariatului de a indeplini anumite activitati peste durata normala a timpului de lucru nu poate constitui o abatere de la disciplina muncii, deoarece organizarea activitatii de catre angajator trebuie sa se circumscrie si sa respecte o durata

In concluzie, cand activitatea salariatului se desfasoara in afara timpului normal de munca, aceasta activitate este considerata ca fiind munca suplimentara.

Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Munca in afara programului normal de lucru. Cand putem vorbi despre ore suplimentare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".