Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Stagiu asimilat. Document care certifica stagiul de cotizare pentru perioada de CCC

06 /Mai2021
Stagiu asimilat. Document care certifica stagiul de cotizare pentru perioada de CCC
Tags: stagiu complet cotizarestagiu cotizare asimilatstagiu asimilatindemnizatie concediu crestere copil

O salariata a fost in concediu crestere copil si revine la munca in ultima luna a anului trecut. In luna aprilie a.c. aduce un certificat medical cod 09. Ce document trebuie sa aduca pentru a completa stagiul minim de cotizare?

Raspunsul specialistului:

Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Stagiul minim de asigurare se constituie si din insumarea perioadelor asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.

Aceste perioade sunt perioadele in care asiguratul:


a) beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;

b) a beneficiat de pensie de invaliditate;

c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;

d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform art. 10 alin. (4) lit. a) din OUG 158/2005, in situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. a).
Cum salariata s-a aflat in concediu crestere copil trebuie sa solicite si sa prezinte la unitate adeverinta de la APISMB cu veniturile incasate.

Astfel, stagiul de cotizare este constituit din zilele de activitate prestata si de stagiu asimilat in care salariata s-a aflat in concediu crestere copil.

Se utilizeaza adeverinta de la Agentia pentru plati si inspectie sociala cu veniturile obtinute din indemnizatia pentru crestere copil. Veniturile nete lunare se impart la zilele lucratoare si nu la zilele calendaristice.

Astfel, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se costituie din veniturile realizate in lunile in care salariata a prestat activitate si veniturile obtinute din indemnizatia pentru concediu crestere copil.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Stagiu asimilat. Document care certifica stagiul de cotizare pentru perioada de CCC":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".