Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Incapacitate temporara de munca fara concediu medical. Procedura corecta de calcul

23 /Mar2021
Incapacitate temporara de munca fara concediu medical. Procedura corecta de calcul
Tags: concediu medicalstagiu de cotizareincapacitate temporara de munca

In cazul unui concediu medical care nu se plateste (fara stagiu de cotizare), iar angajatul aduce peste 5 luni un concediu medical, zilele de la concediul medical neplatit (fara stagiu de cotizare), intra la stagiul de cotizare al celui de-al 2-lea concediu medical? De exemplu: angajat in data de 01.08.2020, in cursul lunii noiembrie 2020 are concediu medical 01 neplatit - 10 zile, iar in luna februarie 2021 are concediu medical 01 - 5 zile, intra in stagiul de cotizare cele 10 zile de concediu medical din luna noiembrie?”

Raspunsul specialistului:

Referitor la stagiul de cotizare in sistemul pentru concedii si indemnizatii OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:

a) pentru care s-a achitat contributia asiguratorie pentru munca;


b) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;

c) pentru care s-a achitat contributia prevazuta la art. 3 alin. (3);

d) pentru care persoanele sunt asigurate fara plata contributiei potrivit art. 3 alin. (2).

(2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care:

a) asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate;

c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;

d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

d1) persoanele asigurate au realizat, in temeiul legislatiei interne a unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau a Confederatiei Elvetiene pentru care sunt incidente prevederile legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului european privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de institutia competenta la care acestea au fost asigurate anterior;

(3) Perioadele prevazute la alin. (2) se asimileaza stagiului de cotizare numai daca in aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare in intelesul prevederilor prezentei ordonante de urgenta.

In perioada in care salariatul a fost in incapacitate temporara de munca dar nu a beneficiat de concediu medical, angajatorul nu a platit contributie asiguratorie de munca. De asemenea, salariatul nu s-a aflat in niciuna dintre situatiile de mai sus care ii confera stagiu asimilat.

Prin urmare, perioada in care salariatul a fost in incapacitate temporara de munca dar nu a beneficiat de concediu medical nu constituie stagiu de cotizare pentru acordarea unui alt concediu medical si nu va fi luata in considerare la stabilirea stagiului.

Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Incapacitate temporara de munca fara concediu medical. Procedura corecta de calcul":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".