Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce prevederi facem in contractul de munca pentru un program inegal?

24 /Iun2021
Ce prevederi facem in contractul de munca pentru un program inegal?
Tags: prevederi cimprogram de lucruprogram inegal de munca

O societate are in CIM un program de lucru de la 9:00 la 18:00, insa exista salariati care lucreaza si in alte intervale (de exemplu, 4 h dimineata si 4 ore seara). Se poate face act aditional pentru acesti angajati, cu formularea: “Programul de lucru se desfasoara inegal (durata turei poate varia), in intervalul 00:00-24:00, conform intelegerii dintre salariat si manager si se reflecta in programul ERP Intern”? Cum este corect?

 

Raspunsul specialistului: 

La art. 116 din Legea 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, se negociaza prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, iar programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

De asemenea, la art. 117 se prevede ca programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.

Codul muncii nu detaliaza mai mult modul in care se pot pune in practica aceste aspecte si, prin urmare, putem exprima doar niste opinii.

Astfel, apreciem ca in Regulamentul intern trebuie precizat modul de desfasurare a activitatii salariatilor si de stabilire a programului inegal de munca.

Avand in vedere prevederile art. 117, apreciem ca trebuie sa existe o programare a acestui timp de munca inegal, o programare realizata de manager sau de alta persoana desemnata de angajator, programare care sa fie comunicata salariatului.

In contractul individual de munca, intr-adevar, cum ati precizat si dumneavoastra, trebuie mentionat la clauza H Durata muncii, ca ”repartizarea programului de lucru se face inegal, in intervalul orar 00:00-24:00, conform programarii realizate de manager impreuna cu salariatul si comunicata acestuia si se....”. Apreciem ca utilizarea formulei ”conform programarii realizate de manager impreuna cu salariatul si comunicata acestuia” conduce la o mai mare claritate a clauzei si se incadreaza in prevederile din Codul muncii, mentionate mai sus.
 

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>>


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce prevederi facem in contractul de munca pentru un program inegal?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".