Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Mai multe zile libere in Codul Muncii din 2020

16 /Dec2019
Tags: zile libere 2020sarbatori legale 2020codul muncii 2020

Un nou proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor si trimis la Senat propune mai multe zile libere aferente sarbatorilor legale. Astfel, salariatii ar putea primi mai multe zile libere de Paste si de Rusalii, acestea urmand sa fie acordate in functie de religia sau de cultul de care apartin.

Aceste zile libere din 2020 se vor recupera tinand cont de normele in vigoare si de programul stabilit de angajator. In concret, noua propunere legislativa pentru completarea Legii 53/2003 - Codul muncii si a Legii educatiei nationale 1/2011 vizeaza reglementarea modalitatii de acordare si de recuperare a zilelor libere ale sarbatorilor legale religioase crestine care sunt celebrate la date diferite de catre angajati apartinand altor culte religioase: Pastele si Rusaliile.

Consultati AICI calendarul in vigoare pentru ZILE LIBERE 2020!

Asadar, noile modificari, odata aprobate, privind sarbatorile legale libere, vor viza inclusiv intregul personal din invatamant si beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale.

Angajatii care vor beneficia de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Noile propuneri de modificare stabilesc astfel ca zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda fiecarui salariat in functie de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, crestin, de care apartine.

Conform expunerii de motive, in cazul a numerosi angajatori se pune problema aplicarii prevederilor Codului muncii coroborate cu cele ale Legii 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, astfel incat salariatii sa poata beneficia de zilele legale libere potrivit religiei sau cultului caruia ii apartin, dar totodata sa nu disrupa activitatea angajatorului. 

Mai mult, aceasta propunere vine si ca urmare a faptului ca in acele zone locuite de persoane care apartin ambelor culte si, in special, in familiile mixte este un lucru obisnuit ca oamenii sa sarbatoreasca Pastele potrivit calendarului ambelor culte, sa respecte traditiile si obiceiurile religioase ale celorlalti.

Conform proiectului, la stabilirea structurii anului scolar, Ministerul Educatiei si Cercetarii va avea in vedere:

a)    acordarea zilelor libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii in functie de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, crestin, de care apartin beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale, cat si pentru intreg personalul din invatamant;

b)    includerea a doua zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale apartinand acestora, cat si pentru intreg personalul din invatamant.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii 53/2003 - Codul muncii si a Legii 1/2011 a educatiei nationale a fost adoptata de Camera Deputatilor si trimisa la Senat. Initiativa legislativa va intra in vigoare dupa ce va fi adoptata de Parlament, va fi promulgata de presedintele Romaniei urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Mai multe zile libere in Codul Muncii din 2020":
Rating:

Nota: 4.81 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".