Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatorii vor fi amendati pentru fiecare persoana identificata ca presteaza munca suplimentara in mod nelegal

19 /Iun2020
Tags: munca suplimentaracodul muncii 2020 amenzi munca suplimentara

Codul Muncii s-a modificat prin Decretul nr. 313/2020 privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 260 alin. (1) lit. i). Amenzile privind incalcarea prevederilor referitoare la munca suplimentara vor fi aplicate pentru fiecare persoana identificata ca incalcand aceste reglementari.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea care aduce o modificare importanta in Codul Muncii prin inasprirea amenzilor pentru incalcarea reglementarilor privind munca suplimentara. Exista insa unele neclaritati care s-ar putea sa ridice nenumarate probleme in practica si in cadrul controalelor ITM. Noua lege a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 525/18.06.2020.


 
Noua lege pentru modificarea art. 260 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii stabileste ca "nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara sa fie sanctionata contraventional cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata".

Prin urmare, o neclaritate ar putea viza faptul ca in Codul Muncii in vigoare sunt prevazute amenzi daca se constata nereguli privind munca suplimentara pentru angajatorul in cauza. Noua lege care a intrat in vigoare prevede ca amenda cuprinsa intre 1.500 - 3.000 lei sa se aplice pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.
 
Presedintele a solicitat insa Parlamentului sa reexamineze noua lege si “sa se clarifice daca inasprirea sanctiunii pentru incalcarea dispozitiilor privind munca suplimentara vizeaza doar situatia urmarita de initiatori – cea a prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala prevazuta de art. 114 din Codul muncii – sau se refera/se aplica si altor situatii ce pot reprezenta incalcari ale Codului muncii”, informeaza Agerpres.


 
Parlamentul a respins aceasta cerere de reexaminare, iar legea a fost promulgata.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatorii vor fi amendati pentru fiecare persoana identificata ca presteaza munca suplimentara in mod nelegal":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 11 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".