Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Orele suplimentare efectuate in zi de sarbatoare legala. Cum se platesc?

29 /Apr2024
Orele suplimentare efectuate in zi de sarbatoare legala. Cum se platesc?
Tags: ore suplimentare zi de sarbatoare legalasarbatoare legala platazile libere legale

"Cum se platesc orele suplimentare efectuate in zi de sarbatoare legala?"

Raspunsul specialistilor: 

Munca in zilele de sarbatoare legala nu este munca suplimentara. Munca in zilele de sarbatoare legala este reglementata la art. 139 din Codul muncii.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>

Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii:

Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;


- 7 ianuarie - Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Art. 141 din Codul muncii stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Din prevederile art. 139 mai sus citat rezulta ca munca poate fi prestata in zi de sarbatoare legala daca activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

In cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Prin urmare, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala daca nu i se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite), de un spor la salariu, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

In concluzie, pentru orele lucrate in zilele de sarbatoare legala salariatul este platit si se incearca si acordarea orelor prestate in  ziua de sarbatoare legala, in natura, in alta zi, in urmatoarele 30 de zile. Daca nu se reuseste acordarea orelor libere in contul muncii prestata in ziua/zilele de sarbatoare legala in urmatoarele 30 de zile atunci se plateste un spor la salariu, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in martie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Orele suplimentare efectuate in zi de sarbatoare legala. Cum se platesc?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".