Astfel, nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
"Firma are un angajat care lucreaza toata luna, dar datorita turelor in care este programat nu poate atinge numarul de ore lucratoare din luna. In luna Decembrie angajatul a lucrat 140 ore si a avut 24 ore de vacanta, in total 164 ore, desi luna Dec are 176 de ore. In totalul celor 140 de ore sunt incluse si 16 ore lucrate pe 25/12 si 26/12. Deoarece cele 16 ore lucrate in zi de sarbatoare legala au fost deja platite 100% in Total ore lucrate, acestea au mai fost recompensate doar cu 100% spor de sarbatoarele legala. In concluzie, angajatul a primit: 152 de ore lucrate (176 - 24) - 100%, 24 ore de vacanta si 16 ore de spor de sarbatoare legala - 100%. Este abordarea de mai sus corecta sau ar fi trebuit angajatul sa primeasca: 152 de ore lucrate (176 - 24) - 100%, 24 ore de vacanta si 16 ore de sarbatoare legala - 200%?"
Raspunsul specialistilor:
Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul muncii).
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Astfel, in cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).
Daca, din motive justificate, nu se acorda timp liber, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de salariul corespunzator si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Asadar, daca pentru zilele de sarbatoare legala, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite) atunci aceste zile sunt platite corespunzator la care se mai adauga si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in zi de sarbatoare legala.
Astfel, pentru cele 16 ore lucrate in zile de sarbatoare lagala salariatul beneficiaza de:
Varianta I
a) plata orelor prestate cu 100% din salariu;
b) doua zile libere platite;
Varianta a II-a
a) plata orelor prestate cu 100% din salariu;
b) sporul de 100% pentru cele doua zile de sarbatoare legala in care salariatul a lucrat.
In concluzie, pentru munca preatata in zilele de sarbatoare legala salariatul fie primeste banii pe zilele lucrate si alte doua zile libere, fie cele doua zile sunt platite cu 200%.
Avand in vedere ca atat ziua de 25 cat si ziua de 26 decembrie, Prima si a II-a zi de Craciun au picat in zile de repaus saptamanal, se aplica si dispozitiile cu privire la acordarea repausului saptamanal.
Astfel, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive. Nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica da dreptul salariatului de a beneficia de sporul de weekend.
In concluzie, salariatul care a lucrat in zilele de 25 si 26 decembrie, zile de sarbatoare legala va beneficia atat de sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala, de 100%, daca nu se acorda zilele libere platite in urmatoarele 30 de zile si obligatoriu de sporul pentru munca in zi de repaus saptamanal (in cuntumul negociat la nivel de angajator).
Asadar, daca pentru munca prestata in zilele de 25 si 26 decembrie salariatul nu beneficiaza de timp liber corespunzator in alte doua zile, in urmatoarele 30 de zile, cele doua zile sunt platite cu 200%.
Un raspuns valabil la data de 20.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
Anonim 2022-12-26 08:53:03
Regula cu liber pt ziua de sărbătoare legala cum se aplica în condițiile în care persoana lucrează în luna respectiva sub norma de lucru?