Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Organizarea unui internship - modul de organizare prevazut de Legea nr. 176/2018

09 /Oct2023
Organizarea unui internship -  modul de organizare prevazut de Legea nr. 176/2018
Tags: organizarea unui internshiplegea nr. 176/2018mod organizare internship

"Societatea noastra ar vrea sa primeasca tineri absolventi in internship. Cum procedam? Exista o procedura speciala cu privire la instruirea acestora sau tine de fiecare firma cum se organizeaza? Se poate si fara renumerare?"

Raspunsul specialistilor: 

Modul de organizare a programelor de internship, incheierea contractului de internship, drepturile si obligatiile internului si ale organizatiei-gazda care organizeaza asemenea programe sunt reglementate prin Legea nr. 176/2018 privind internshipul.
De asemenea prin Ordinul nr. 2.004/2018 emis de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, este aprobat modelul-cadru al certificatului si contractului de internship.

Practic, pentru a incheia un contract de internship cu o persoana, trebuie sa indepliniti toate conditiile prevazute de legea mentionata si astfel punctam principalele elemente reglementate de lege.


In primul rand trebuie sa organizati programul de internship cu respectarea prevederilor Cap. II din Legea nr. 176/2018 - art. 4 si urm.
Prin organizarea unui program de internship societatea dumneavoastra devine organizatie – gazda. In aceasta calitate trebuie sa promovati public, in scris si/sau online, programele de internship desfasurate, criteriile, calendarul si procedura interna de selectie, responsabilitatile generale pentru fiecare program de internship ofertat, precum si conditiile contractuale (numarul de ore si durata programului de internship, valoarea minima a indemnizatiei lunare).

Programul de internship se organizeaza in functie de specificul si necesitatile fiecarei organizatii gazda. Legea lasa la latitudinea fiecarei organizatii gazda sa stabileasca procedura de derulare a programului de internship.

Contractul de internship se incheie intre organizatia gazda si intern, modelul aecestuia regasindu-se in Ordinul nr. 2.004/2018. Internul isi desfasoara activitatea sub coordonarea indrumatorului desemnat de organizatia gazda. Drepturile si obligatiile partilor sunt stabilite de lege si se regasesc si in contractul de internship.
La finalul perioadei de internship organizatia gazda evalueaza activitatea internului si elibereaza Certificatul de internship.

Mai facem precizarea ca, in calitate de organizatie gazda, aveti si obligatia de a completa registrul electronic de evidenta si de a-l transmite la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, cu respectarea prevederilor art. 17 si 18 din Legea nr. 176/2018.

Referitor la remunerare, la art. 8 din lege se prevede ca internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship si este egal cu cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata acordandu-se proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata. Durata timpului de munca pentru un intern, pentru a desfasura activitate in baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe saptamana si se stabileste prin contractul de internship.

Avand in vedere aceste prevederi, apreciem ca internship-ul nu se poate desfasura fara acordarea remuneratiei asa cum este reglementata prin lege.

Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Organizarea unui internship - modul de organizare prevazut de Legea nr. 176/2018":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".