Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Internship si numar de interni. Conditii de angajare si declarare?

18 /Mai2021
Internship si numar de interni. Conditii de angajare si declarare?
Tags: indemnizatia de internshiplegea 176/2018formularul 112

O societate cu 2 angajati poate sa incheie contract de internship? Exista un numar limitat de persoane? Aceste persoane trebuie sa fie elevi sau studenti in domeniul in care activeaza firma? Pentru procentul de 50% din salariu minim se achita taxe? Cum se trec in statul de salarii impreuna cu ceilalti salariati?


Raspunsul specialistului: 

Conform art. 4 din Legea nr. 176/2018 privind internshipul:

Art. 4. - (1) In functie de numarul de salariati, organizatia- gazda poate incheia in mod simultan contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total al salariatilor.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), organizatia-gazda care are incadrati cel mult 20 salariati poate incheia simultan cel mult doua contracte de internship.



(3) In situatia in care suma rezultata in urma aplicarii procentului prevazut la alin. (1) are doua zecimale, numarul programelor de internship pe care organizatia-gazda le poate desfasura se va calcula prin rotunjire la numarul intreg mai mare, daca prima zecimala este egala sau mai mare cu 5.

Astfel, in situatia expusa, societatea poate incheia simultan cel mult doua contracte de internship.

La art. 2 din acelasi act normativ se prevede ca, in sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) intern - persoana care presteaza o activitate specifica, precizata in fisa de internship, in cadrul unei organizatii-gazda, in baza unui contract de internship, pentru realizarea scopului prevazut la art. 1 alin. (1);

Asadar, internul nu trebuie sa fie elev sau student. El presteaza o activitate specifica, precizata in fisa de internship, in cadrul unei organizatii-gazda, in baza unui contract de internship, pentru realizarea scopului prevazut la art. 1 alin. (1) din Legea 176/2018 si anume in scopul:

a) dezvoltarii abilitatilor profesionale ale internilor in indeplinirea atributiilor si responsabilitatilor din domeniul in care se organizeaza programul de internship;
b) desfasurarii unor activitati si familiarizarea cu cerintele organizatiei-gazda;
c) cunoasterii de catre interni a specificului activitatii organizatiei-gazda in cadrul caruia isi desfasoara activitatea, precum si a exigentelor acesteia;
d) dobandirii de experienta profesionala, abilitati practice si/sau competente;
e) facilitarii tranzitiei de la sistemul de educatie catre piata muncii.

 Conform art. 8 alin. (2) din Legea 176/2018 privind internshipul, cuantumul indemnizatiei pentru internship stabilita potrivit alin. (1) este egal cu cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.

Conform art. 2 lit.  k) din Legea 176/2018 privind internshipul, indemnizatia pentru internshipreprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, Legea 176/2018 se refera doar la impozitul pe venit. Insa, asa cum rezulta din prevederea legala citata, indemnizatia pentru internship este considerata venit din salarii intrucat se precizeaza ca este supusa prevederilor art. 61 lit. b) din Codul fiscal. De aceea, consideram ca se datoreaza si contributiile sociale aferente venturilor salariale. Faptul ca se datoreaza contributiile sociale rezulta si din Instructiunile aprobate prin OMFP 203/207/188/2021 unde se precizeaza expres ca sunt datorate toate contributiile sociale aferente veniturilor salariale.

Indemnizatia de internship se declara in formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" la tip asigurat 10 asa cum este specificat in Instructiunile aprobate prin OMFP 203/207/188/2021.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Internship si numar de interni. Conditii de angajare si declarare?":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Andrei B 2021-09-29 09:20:34

Mai sus se spune ca internul nu trebuie sa fie elev sau student. Inteleg din asta doar ca nu este obligatoriu sa fie elev/student dar ca s-ar incadra in conditiile legii. Este corect? Multumesc!

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".