Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Organizarea unui program de internship in 2021. Ce formulare sunt necesare si care e procedura?

25 /Mai2021
Organizarea unui program de internship in 2021. Ce formulare sunt necesare si care e procedura?
Tags: program internshipcontract de internshipcertificat internship

Modul de organizare a programelor de internship, incheierea contractului de internship, drepturile si obligatiile internului si ale organizatiei-gazda care organizeaza asemenea programe sunt reglementate prin Legea nr. 176/2018 privind internshipul.

De asemenea prin Ordinul nr. 2.004/2018 emis de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale sunt aprobate modelele-cadru ale certificatului si contractului de internship, precum si al cererii pentru solicitarea primei de promovare a angajarii.Practic, pentru a incheia un contract de internship cu o persoana, trebuie sa indepliniti toate conditiile prevazute de legea mentionata si astfel, in cadrul acestui raspuns punctam principalele elemente reglementate de lege.

In primul rand trebuie sa organizati programul de internship cu respectarea prevederilor Cap. II din Legea nr. 176/2018 - art. 4 si urm.

Prin organizarea unui program de internship societatea dumneavoastra devine organizatie – gazda. In aceasta calitate trebuie sa promovati public, in scris si/sau online, programele de internship desfasurate, criteriile, calendarul si procedura interna de selectie, responsabilitatile generale pentru fiecare program de internship ofertat, precum si conditiile contractuale (numarul de ore si durata programului de internship, valoarea minima a indemnizatiei lunare).

Programul de internship se organizeaza in functie de specificul si necesitatile fiecarei organizatii gazda. Legea lasa la latitudinea fiecarei organizatii gazda sa stabileasca procedura de derulare a programului de internship.

Programele de internship se pot organiza oricand in decursul unei perioade neintrerupte de 12 luni, iar durata unui program este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.

Criteriile de recrutare a internilor, conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca sunt stabilite de organizatia-gazda, in functie de specificul activitatii și nevoile acesteia. Contractul de internship se incheie intre organizatia gazda si intern, modelul aecestuia regasindu-se in Ordinul nr. 2.004/2018. Internul isi desfasoara activitatea sub coordonarea indrumatorului desemnat de organizatia gazda. Drepturile si obligatiile partilor sunt stabilite de lege si se regasesc si in contractul de internship.

La finalul perioadei de internship organizatia gazda evalueaza activitatea internului si elibereaza Certificatul de internship.
Mai facem precizarea ca, in calitate de organizatie gazda, aveti si obligatia de a completa registrul electronic de evidenta si de a-l transmite la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, cu respectarea prevederilor art. 17 si 18 din Legea nr. 176/2018.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Organizarea unui program de internship in 2021. Ce formulare sunt necesare si care e procedura?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".