Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cursuri de dezvoltare personala suportate de angajator - tratament fiscal

10 /Oct2023
Cursuri de dezvoltare personala suportate de angajator - tratament fiscal
Tags: cursuri de dezvoltare personala suportate de angajatoract aditional la cim

"Sunt interesata de cursurile de dezvoltare profesionala. Imi puteti spune daca ele sunt netaxabile daca sunt oferite angajatilor?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 76 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, nu sunt impozabile, in sensul impozitului pe venit, cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor.


Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal la art. 142 lit. n) si in ceea ce priveste contributiile sociale.

Astfel, pentru ca sumele platite de angajator pentru formarea profesionala a salariatului sa nu fi impozabile si taxabile cu contributii sociale, formarea profesionala trebuie sa fie legata de activitatea desfasurata de salariat pentru angajator asa cum este mentionata in fisa postului.

Daca formarea profesionala nu are legatura cu activitatea desfasurata de salariat pentru angajator asa cum este mentionata in fisa postului, sumele platite de angajator pentru formarea profesionala respectiva vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale aferente veniturilor din salarii.

Prin urmare, sumele suportate de angajator nu vor fi taxabile daca se poate face legatura intre tematica cursului si atributiile din fisa postului.

Conform art. 196 din Codul muncii:

(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Astfel, angajatorul va incheia cu salariatul un act aditional in care vor fi stabilite toate conditiile privind formarea profesionala inclusiv perioada de timp in care salariatul se obliga sa nu demisioneze sub sanctiunea de a restitui angajatorului sumele de bani suportate pentru efectuarea cursului proportional cu perioada de timp nelucrata.

Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cursuri de dezvoltare personala suportate de angajator - tratament fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".