Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce OBLIGATII are angajatorul pana in aprilie 2024? Cum sa evitati amenzile

29 /Ian2024
Ce OBLIGATII are angajatorul pana in aprilie 2024? Cum sa evitati amenzile
Tags: hartuirea si discriminarea la locul de muncacombaterea actelor de hartuire morala la locul de muncaprevenire hartuire la locul de munca

Incepem prin a va reaminti ca pana la data de 17 aprilie 2024 toti angajatorii, indiferent de numarul de salariati, au ca termen sa isi intocmeasca sau sa isi actualizeze metodologiile deja existente privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, conform HG 970/2023.

In mai putin de 3 luni, angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea, in regulamentul intern al unitatii, de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca. Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei, DETALII AICI >>>

Va ganditi probabil ca, daca in firma dvs. atmosfera e OK, angajatii se inteleg bine si nu exista nici urma de hartuire, sunteti la adapost de amenzile prevazute de Legea nr. 167/2020 care trateaza fix acest subiect, al hartuirii la locul de munca.

Ei bine, gresiti!

In Legea nr. 167/2020 exista un articol care spune ca “angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea in Regulamentul Intern al unitatii de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca.”

Cum va protejati impotriva amenzilor legate de hartuirea la locul de munca?

Lucrarea “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, un titlu de ultima ora al Grupului Rentrop & Straton, va arata exact ce obligatii aveti si cum sa evitati sanctiunile! E o lectura obligatorie pentru dvs., pentru ca Legea nr. 167 e foarte noua, angajatorii inca nu-i sesizeaza pericolele si, in consecinta, inspectorii ITM merg la sigur cu amenzile,  DETALII AICI >>>


Primul lucru pe care il verifica, mai nou, inspectorii ITM...

...este daca ati inclus in Regulamentul Intern prevederi cu privire la hartuirea la locul de munca! Obligatia aceasta vizeaza absolut toate firmele, inclusiv pe cele care nu s-au confruntat cu cazuri de hartuire la locul de munca!
 
Lucrarea “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz” va pune la adapost de amenzi!

Aflati din lucrare ce considera legea ca este hartuire morala, ce obligatii aveti, ce documente trebuie sa aveti pregatite in cazul unui control, cum gestionati un eventual caz de hartuire.  Iata mai jos sumarul complet al lucrarii: 
 

Cuprins:

1. Introducere
2. Cadrul legal in domeniul hartuirii la locul de munca
prezentarea principalelor reglementari
institutii competente
3. Tipuri de hartuire la locul de munca
descrierea tipurilor de manifestare a hartuirii la locul de munca
ce poate face angajatul?
ce obligatii au angajatorii?
4. Politica interna antihartuire a angajatorului - documentul de politica antihartuire – model, DETALII AICI >>>
5. Regulamentul Intern - prevederi antihartuire - model de formulare a prevederilor Regulamentului Intern referitor la hartuire
6. Elemente procedurale pentru analiza unui caz de hartuire intr-o firma: sesizarea cazului de hartuire, actiunile angajatorului, aplicarea sanctiunilor
7. Cazuri in instanta – prezentarea unor actiuni formulate in domeniul hartuirii la locul de munca
8. Procedura de solutionare a actelor de hartuire la locul de munca – clauza obligatorie in Regulamentul Intern


Atentie, amenda este doar una dintre sanctiunile prevazute de lege, pentru hartuire morala!

Da, amenda nu este singura sanctiune pe care o puteti primi daca va faceti vinovat de savarsirea unei fapte de hartuire morala. Puteti fi obligat de instanta de judecata sa-i platiti salariatului hartuit despagubiri, daune compensatorii si morale, precum si costul consilierii psihologice de care acesta are nevoie, pentru o perioada rezonabila stabilita de catre medicul de medicina a muncii. 
 
Iar in cazul in care nu respectati aceste masuri, puteti fi amendat cu 100.000-200.000 de lei, cu mentiunea ca plata amenzii nu va exonereaza de aducerea la indeplinire a obligatiilor stabilite de instanta.  

Nu subestimati daunele pe care vi le poate aduce un caz de hartuire morala in firma dvs.!

Cum spuneam mai inainte, simpla lipsa din Regulamentul Intern a sanctiunilor pentru angajatii care savarsesc acte de hartuire morala se sanctioneaza cu amenda de pana la 50.000 de lei! Iar in cazurile reale de hartuire morala puteti plati, pe langa o amenda de pana la 200.000 de lei, despagubiri si daune uriase. 
 
Este important sa va protejati, iar produsul pe care vi-l oferim va ajuta enorm in acest sens Este unul complet, contine explicatii usor de retinut si de aplicat direct in practica, precum si exemple argumentate excelent, astfel incat nu lasa loc de interpretari.
 

Comandati chiar acum lucrarea pe stick “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, DETALII AICI >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce OBLIGATII are angajatorul pana in aprilie 2024? Cum sa evitati amenzile":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".