Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Intervalul de timp la care se face evaluarea angajatilor

22 /Apr2024
Intervalul de timp la care se face evaluarea angajatilor
Tags: procedura de evaluare a angajatilorevaluarea angajatilor

"Evaluarea salariatilor se poate face si la un interval de timp mai mare de un an ? Ma refer la angajatii unei societati cu capital privat, nu la angajatii institutiilor publice."

Raspunsul specialistilor: 

Modalitatea de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor din sectorul privat este stabilita de angajator. Nu exista o reglementare a modului in care angajatorii din sectorul privat realizeaza evaluarea salartiatilor, ci doar niste prevederi generale prin care se stabileste, in sarcina acestora, realizarea evaluarii.

Procedura completa de evaluare a angajatilor

Contine explicatii detaliate despre obligatiile, dar si drepturile dvs., temeiuri legale, sanctiuni, sfaturi utile,  precum si modele gata redactate de fise de evaluare si de post, detalii AICI >>>

Astfel, Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca:

- angajatorul trebuie sa prevada in contractul individual de munca al salariatului ”criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului” - art. 17 alin. (3) lit. e);
- angajatorul stabileste obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora - art. 40 alin. (1) lit. f);


- concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern – art. 63 alin. (2).
- procedura de evaluare a activitatii profesionale a salariatului trebuie sa fie stabilita prin Regulamentul intern - art. 242 lit. i).

Nu am regasit in Codul muncii precizarea frecventei cu care se face evaluarea salariatilor, stabilirea procedurii de evaluare (inclusiv periodicitatea cu care se face evaluarea) fiind lasata la latitudinea angajatorului.

De regula angajatorii fac evaluarea anuala, deoarece tot anual stabilesc si obiectivele de performanta individuala ale salariatului, insa se utilizeaza si termene mai scurte, lunar/trimestrial/semestrial, daca angajatorul doreste sa urmareasca mai atent performantele salariatilor la locul de munca pentru a putea interveni acolo unde este necesar.

Nu avem cunostinta in practica de utilizarea unor intervale de timp mai mari de un an pentru evaluarea salariatilor, insa, asa cum am precizat mai sus, Codul muncii nu reglementeaza periodicitatea acestui demers, astfel incat apreciem ca nu exista un impediment legal ca angajatorul sa stabileasca intervale de timp mai mari pentru evaluare.

Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Intervalul de timp la care se face evaluarea angajatilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".