Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acordarea de drepturi prin CCM. Este legal?

31 /Aug2022
Acordarea de drepturi prin CCM. Este legal?
Tags: contract colectiv de muncadrepturi contract colectiv de muncalegea dialogului social nr.62/2011

"As vrea sa stiu daca exista un cadru legal, cu ajutorul caruia sa implementez un nou articol in contractul colectiv de munca, care sa stipuleze ca angajatii care au o vechime mai mica de 1 an in cadrul societatii, nu vor primi pachetul de beneficii stipulat in CCM (eventual vor primi o suma mai mica, in eventualitatea principiului discriminarii)."

• Tip societate: S.R.L.


• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 910

Raspunsul specialistului: 

Contractul colectiv de munca reprezinta legea partilor si, prin urmare, in continutul sau se negociaza si se stabilesc toate aspectele privind acordarea drepturilor enumerate in acesta: ce categorii de personal beneficiaza, in ce conditii beneficiaza, care este procedura de acordare a drepturilor etc.

Daca doriti sa modificati clauze ale contractului colectiv de munca, in sensul configurarii acordarii unor beneficii in functie de vechimea personalului, ceea ce este absolut rezonabil, cadrul legal relevant este reprezentat de Legea dialogului social nr. 62/2011, in care, la art. 149 prevede: ”Clauzele contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui, in conditiile legii, ori de cate ori toate partile indreptatite sa negocieze contractul colectiv de munca convin acest lucru.”


La art. 150 din aceeasi lege se prevede ca modificarile aduse contractului colectiv de munca se consemneaza intr-un act aditional semnat de toate partile care au incheiat contractul. Actul aditional se transmite in scris organului la care a fost inregistrat contractul colectiv de munca si tuturor partilor semnatare si produce efecte de la data inregistrarii acestuia in conditiile prezentei legi sau de la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor.

Prin urmare, daca in contractul colectiv de munca s-a negociat si se prevede in mod general ca salariatii primesc un anumit pachet de beneficii, fara a se face o ierarhizare clara si o configurare a beneficiilor in functie de vechime, nu puteti implementa ceea ce mentionati in intrebare, decat daca faceti modificare, prin act aditional, a contractului colectiv de munca.

Nu exista o reglementare care sa permita angajatorului sa aplice clauzele CCM in alt mod decat cel negociat si agreeat intre partile semnatare, decat daca clauzele contractului colectiv de munca ar fi nelegale, ceea ce nu este cazul in situatia data.

Un raspuns valabil la data de 28.08.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acordarea de drepturi prin CCM. Este legal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".