Raspunsul specialistilor:
Conform art. 3 alin. (1) din OUG 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene, cetatenii Uniunii Europene si membrii acestora de familie care isi exercita dreptul de rezidenta pe teritoriul Romaniei beneficiaza de egalitate de tratament cu cetatenii romani in domeniul de aplicare a tratatelor Uniunii Europene, sub rezerva prevederilor acestor tratate si a dispozitiilor adoptate in aplicarea lor.
Doriti sa angajati lucratori straini? Iata principalele probleme pe care le veti intampina si care este modul corect de rezolvare!
Aflati informatii complete participand la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania, detalii AICI >>>
Astfel, cetatenii unui alt stat membru UE au in Romania aceleasi drepturi ca si cetatenii romani. De aceea, angajatorul care angajeaza un cetatean UE care presteaza activitate pe teritoriul Romaniei nu are nicio obligatie fata de IGI sau alte autoritati suplimentare fata de obligatiile ce decurg din angajarea unui cetatean roman.
Cetateanul UE angajat in Romania trebuie sa se adreseze IGI in vederea eliberarii certificatului de inregistrare. Acest certificat contine CNP-ul romanesc. Cetatenii UE pot ramane in Romania fara certificat de inregistrare cel mult 3 luni, dar e recomandat sa il solicite cat mai repede avand in vedere ca este necesar pentru declaratia 112.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Dosarul personal al salariatului
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.