Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajarea unui cetatean UE. Obligatiile angajatorului

26 /Apr2024
Angajarea unui cetatean UE. Obligatiile angajatorului
Tags: angajarea unui cetatean ueangajare cetatean non uedeclaratia 112

"Daca angajez un salariat din UE cu drept de sedere in Romania in baza Codului muncii, care sunt obligatiile angajatorului dupa incheierea contractului de munca fata de IGI (comunicari acte/ informatii, taxe de achitat)?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 3 alin. (1) din OUG 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene, cetatenii Uniunii Europene si membrii acestora de familie care isi exercita dreptul de rezidenta pe teritoriul Romaniei beneficiaza de egalitate de tratament cu cetatenii romani in domeniul de aplicare a tratatelor Uniunii Europene, sub rezerva prevederilor acestor tratate si a dispozitiilor adoptate in aplicarea lor. 

Doriti sa angajati lucratori straini? Iata principalele probleme pe care le veti intampina si care este modul corect de rezolvare!
 
Aflati informatii complete participand la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania, detalii AICI >>>

Astfel, cetatenii unui alt stat membru UE au in Romania aceleasi drepturi ca si cetatenii romani. De aceea, angajatorul care angajeaza un cetatean UE care presteaza activitate pe teritoriul Romaniei nu are nicio obligatie fata de IGI sau alte autoritati suplimentare fata de obligatiile ce decurg din angajarea unui cetatean roman.

Cetateanul UE angajat in Romania trebuie sa se adreseze IGI in vederea eliberarii certificatului de inregistrare. Acest certificat contine CNP-ul romanesc.  Cetatenii UE pot ramane in Romania fara certificat de inregistrare cel mult 3 luni, dar e recomandat sa il solicite cat mai repede avand in vedere ca este necesar pentru declaratia 112.


 
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajarea unui cetatean UE. Obligatiile angajatorului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".