Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Perioada de suspendare in somaj tehnic se considera stagiu de cotizare la calculul pensiei?

29 /Iul2020
Tags: stagiu de cotizaresuspendare somaj tehnicdeclaratia 112 somaj

Perioada in care angajatii sunt suspendati conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii (somaj tehnic platit de angajator) in luna iunie 2020 este considerata stagiu de cotizare la calculul pensiei? Daca da, cum se completeaza Declaratia 112?

Raspunsul specialistului:



1. Potrivit prevederilor Legii 263/2010 calitatea de asigurat o are orice persoana fizica pentru care angajatorul/entitatea asimilata angajatorului este obligat/a sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale, iar stagiul de cotizare in sistemul public de pensii reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale. In acest sens, potrivit art. 6 alin. (1) lit. a) si d) din Legea 263/2010, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, atat persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, cat si cele care realizeaza venituri asimilate salariilor pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Codului fiscal. Stagiul de cotizare este definit potrivit  perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;

Prin urmare, intrucat pentru veniturile reprezentand indemnizatia de somaj tehnic suportata de angajator se datoreaza CAS, salariatul care are contractul individual de munca suspendat conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii si beneficiaza conform art. 53 alin. (1) din acelasi act normativ de indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, urmeaza a fi considerat asigurat in sistemtul asigurarilor sociale, perioada respectiva reprezentand stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.

2. Indemnizatia platita din fondul de salarii in luna iunie urmeaza a fi raporta in Declaratia 112 aferenta lunii iunie 2020 cu termen de plata al obligatiilor fiscale 27 iulie 2020. Intrucat salariatul are contractul individual de munca suspendat conform prevederilor Codului muncii intreaga luna, insa nu beneficiaza de prevederile OG 30/2020 si nu realizeaza si alte venituri decat indemnizatia de somaj tehnic suportata de angajator, consideram ca societatea urmeaza sa completeze Sectiunea A si sa declare salariatul ca Tip de asigurat „(19)  3.13.PF care au rap.de munca suspendat (NU e in incap.temp. de munca si plata indemniz.se suporta de angajator)”. Acest tip de asigurat vizeaza, conform Instructiunilor de completare aprobate prin OMFP 1942/2020, persoanele fizice care realizeaza venituri aferente perioadei in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate potrivit legii, altele decat cele aferente perioadei de incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite ori de accidente in afara muncii si perioadei de incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii.
Precizam ca, pentru Tipul de asigurat "(1 ) 1-Salariat (exclusiv 1.1 si 1.2)", completarea in Sectiunea A a randului 6. Ore suspendate in luna cu 160 si a randului 7. Total zile lucrate (A_8) cu 0 simultan cu cea a randului 8. Baza de calcul CAS (A_13) cu valoarea indemnizatiei suportata de angajator in luna iunie cand este suspendat contractul, genereaza o eroare de validare impiedicand depunerea Declaratiei 112.

De asemenea, consideram ca nu poate fi completata nici Sectiunea B, intrucat, conform OMPF 1942/2020, aceasta se completeaza "numai daca salariatul nu se incadreaza la sectiunea A (a avut mai multe contracte de munca la acelasi angajator, a avut concedii medicale, a incasat indemnizatii prevazute la art. XI alin. (1) si/sau alin. (11) din O.U.G. nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, a incasat indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1) din O.U.G. nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare (in cazul membrilor cooperatori, salariati in baza conventiei individuale de munca), a incasat indemnizatia prevazuta in Legea nr. 19/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a lucrat in conditii diferite de munca."

Raspuns oferit de Dani Cucu, Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L., pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Perioada de suspendare in somaj tehnic se considera stagiu de cotizare la calculul pensiei?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".