In acest context, Uniunea Europeana vine cu un nou set de reglementari pe care angajatorii din Romania sunt obligati sa le aplice.
Astfel, in data de 12 iulie 2019 a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor si de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.
Aceasta directia se refera la echilibrul dintre viata personala si profesionala a parintilor, atat tata, cat si mama si a ingrijitorilor. Prin ingrijitori se intelege acea persoana care are in ingrijire o persoana, alta decat copilul sau.
Scopul directivei este acela de a promova egalitatea de sanse intre barbati si femei prin cresterea gradului de participare al femeilor pe piata muncii si a oricaror angajati care au in ingrijire copii, rude, sau alte persoane cu care locuiesc.
Desi uneori unii barbati intra in concediul de crestere copil, in prezent, in general de cresterea si ingrijirea copiilor se ocupa mamele. Astfel, pentru a creste gradul de participare al femeilor pe piata muncii, si convingerea barbatilor sa participe mai mult la cresterea copiilor, directiva prevede anumite stimulente pentru acestia cu scopul de a-si asuma mai multe responsabilitati si pe cale de consecinta sa degreveze mamele de aceste responsabilitati.
Aceste stimulente vin sub forma unor facilitati, in plus fata de cele deja existente:
Concediul de paternitate - tatal va primi 10 zile lucratoare de concediu in cazul nasterii copilului, indiferent de starea civila (poate sa nu fie casatorit cu mama copilului);
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Concediul pentru cresterea copilului - fiecare parinte va primi 4 luni de concediu pana la varsta de 8 ani a copilului;
Concediul de ingrijitor – acest concediu se refera la rude, iar rude inseamna fiul, fiica, mama, tatal sau sotul (sotia) unui lucrator. Pentru a fi ingrijite rudele, lucratorii au dreptul la 5 zile de concediu pe an;
Absenta de la locul de munca din motive de forta majora - fiecare lucrator are dreptul de a absenta de la locul de munca din motive de forta majora in situatii de urgenta familiala, in caz de boala sau de accident care face indispensabila prezenta imediata a lucratorului.
Formule flexibile de lucru - lucratorii cu copii de pana la o anumita varsta, de cel putin opt ani, precum si ingrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru in scopuri de ingrijire.
Aceasta directiva este obligatoriu sa fie transpusa in legislatia nationala pana in august 2022.
Articol realizat de Colectiv Rentrop & Straton pentru PortalResurseUmane.ro