Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Somaj tehnic si concediu medical. Cum se calculeaza indemnizatia?

10 /Aug2020
Tags: somaj tehnicconcediu medicalindemnizatie asigurari santatate

In cadrul unei societati, un salariat a beneficiat de somaj tehnic in starea de urgenta si in starea de alerta in lunile aprilie si mai. In aceleasi luni a si lucrat cateva zile. Pentru un concediu medical aferent lunii iulie, cum se constituie baza de calcul a indemnizatiei de asigurari de sanatate? La calculul numarului de zile de concediu de odihna de care beneficiaza salariatul se ia in considerare perioada de somaj tehnic la fel ca si perioada de concediu medical?

Raspunsul specialistului:



Conform art. XI alin. (12) din OUG 32/2020 perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 220^5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada prevazuta la alin. (1).

Astfel, perioada in care salariatul a beneficiat somaj tehnic cu indemnizatie suportata bugetul asigurarilor pentru somaj constituie stagiu de cotizare in sistemul pentru concedii si indemnizatii iar baza de calcul se constituie din salariu de baza minim brut pe tara.
Veniturile asupra carora se calculeaza contributie asiguratorie pentru munca intra in baza de calcul al indemnizatiei medicale in baza art. 10 alin. (1) din OUG 1582005.

In situatia prezentata, baza de calcul in lunile aprilie si mai se constituie din:

- salariul de baza minim brut pe tara proportional cu perioada in care salariatul a beneficiat de somaj tehnic;
- veniturile salariale asupra carora angajatorul a calculat contributie asiguratorie de munca.

Indiferent de fondul din care se suporta indemnizatia de somaj tehnic (bugetul asigurarilor pentru somaj sau bugetul angajatorului), contractul individual de munca este suspendat in perioada de somaj tehnic in baza art. 52 alin. (1) lit. c)  din Codul muncii.

 Aceasta perioada nu este considerata de vreo prevedere legala drept perioada de activitate prestata la acordarea concediului de odihna asa cum este perioada concediilor medicale.

Prin urmare, perioada de suspendare a contractului individual de munca pentru somaj tehnic nu se va lua in calcul la stabilirea duratei concediului de odihna.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Somaj tehnic si concediu medical. Cum se calculeaza indemnizatia?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".