Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu de ingrijire pentru salariatii care ingrijesc persoane cu dizabilitati - cand va intra in vigoare?

11 /Oct2022
Concediu de ingrijire pentru salariatii care ingrijesc persoane cu dizabilitati - cand va intra in vigoare?
Tags: concediu de ingrijire persoane cu dizabilitaticoncediu ingrijire persoane grad handicapoug nr. 158/2005

Dupa promulgarea concediului pentru ingrijirea persoanelor cu afectiuni oncologice, statul roman, reprezentat de o serie de deputati PNL, doreste sa introduca un nou tip de concediu: cel pentru ingrijirea celor cu grad de handicap.

Proiectul de lege a primit recent votul favorabil al senatorilor, asa ca va merge mai departe la Camera Deputatilor, nefiind inca in vigoare.

Propunerea are in vedere un concediu de cel mult 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ingrijesc persoane cu dizabilitati, incadrate cu grad de handicap. Iar proiectul propune ca salariatii care doresc sa beneficieze de acest concediu sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni lucrate, in ultimul an.

Indemnizatia aferenta concediului pentru ingrijirea unei persoane cu dizabilitati va fi de 85% din baza de calcul.

Conform Legii nr. 24/2022, incepand cu data de 16 aprilie 2022, salariatul care insoteste un pacient cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani, la interventii chirurgicale si tratamente prescrise de medicul specialist, beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice...mai multe detalii despre acest tip de concediu AICI >>>

Aceasta propunere legislativa a fost inaintata inca din luna iunie a.c., iar in expunerea de motive pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate se precizeaza:
 
"Persoanele care solicita incadrarea in grad de handicap in situatia primei prezentari, nu beneficiaza de insotitor, asistent personal sau asistent personal profesionist. in majoritatea cazurilor, membrii familiei sau reprezentantul legal sunt cei care se ocupa de intocmirea dosarului pentru serviciul de evaluare complexa care, in afara documentelor administrative, cuprinde si documente medicale, evaluare, etc...(...) Responsabilitatile ingrijitorilor pot afecta bunastarea lor fizica si financiara prin suprasolicitare, dezechilibru intre activitatea profesionala si cea de ingrijire, reducerea veniturilor prin scurtarea programului de lucru. Deseori acesti ingrijitori sunt nevoiti sa isi ia concediu fara plata sau chiar sa renunte la locul de munca."

Asadar, in aceste conditii, salariatii care ingrijesc persoane cu dizabilitati ar trebui sa se bucure de aceleasi drepturi ca cei care au in ingrijire bolnavi cu afectiuni oncologice, prevede proiectul de lege...citeste continuarea pe legislatiamuncii.ro >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu de ingrijire pentru salariatii care ingrijesc persoane cu dizabilitati - cand va intra in vigoare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".