Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu medical pentru accident de munca. Ce contributii sociale se datoreaza?

25 /Nov2020
Tags: concediu medical cod 03incapacitate temporara de muncacontrbutii sociale indemnizatie medicala

Pentru concediu medical cu cod 03, accident munca, se datoreaza contriburia pentru sanatate si CAS?

Raspunsul specialistului: 

Concediul medical pentru accident de munca este reglementat de Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.

Conform art. 33 alin. (1) si (3) si art. 34 din acest act normativ:

(1) Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului.

(3) Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca in cazul urgentelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului.



Art. 34 - Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale se suporta in primele 3 zile de incapacitate de catre angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din sumele prevazute pentru asigurarea la accidente de munca si boli profesionale in bugetul asigurarilor sociale de stat.

Astfel, indemnizatia medicala se suporta de angajator pentru primele 3 zile.

Conform art. 76 alin. (1) din Codul fiscal sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Astfel, asupra indemnizatiei de incapacitate temporara de munca se datoreaza impozit pe venit în cuantum de 10% indiferent din fondul din care se suporta indemnizatia (fondurile angajatorului sau FNUASS).

In ceea ce priveste contributiile sociale datorate pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca trebuie sa distingem dupa cum indemnizatia este suportata din fondurile angajatorului sau din FNUASS.

Indemnizatie medicala de incapacitate temporara de munca suportata din fondurile angajatorului
CAS 25% - DA
CASS-NU
CAM – DA

Indemnizatie medicala de incapacitate temporara de munca suportata din FNUASS

CAS 25% - DA
CASS-NU
CAM – NU

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu medical pentru accident de munca. Ce contributii sociale se datoreaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Rodica 2021-06-24 11:35:30

In titlu vorbiti despre concediile medicale in cazul accidentelor de munca. Raspunsul este complet eronat din 2 motive: - accidentele de munca nu se suporta din FNUASS ci din AMBP - indemnizatiile din accidente de munca (cod 03) nu sunt supuse platii CAS si CASS. Se plateste Impozit si unitatea plateste CAM pentru partea suportata de unitate.

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".