Raspunsul specialistului:
In situatia in care salariatul presteaza activitate in Republica Moldova pentru angajatorul din Romania si continua sa fie platit de acest angajator, se aplica prevederile Codului muncii si alte Acordului incheiat intre Romania si Republica Moldova in domeniul securitatii sociale ratificat prin Legea 130/2011.
Acest ghid va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE!
Detasarea transnationala a salariatilor - Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor: Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024 Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR Dosarul personal al salariatului
care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime
cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, detalii AICI >>>
Conform art. 18 alin. (1) din Codul muncii, in cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3), precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
Astfel, pentru ca salariatii urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate angajatorul trebuie sa-i informeze pe acestia cu privire la elementele de mai sus.
Se recomanda incheierea unui act aditional cu salariatul prin care partile vor fi de acord cu deplasarea salariatului in Moldova, se vor mentiona toate elementele de mai sus alaturi de drepturile si obligatiile partilor (angajator si salariat) pe durata delegarii cum ar fi diurna, cazare, transport, etc.
Conform art. 8 alin. (1) din Acordul ratificat prin Legea 130/2011, persoana care este angajata pe teritoriul unei parti contractante, care este detasata de catre angajatorul sau pe teritoriul celeilalte parti contractante pentru a exercita o anumita activitate, va fi supusa in continuare legislatiei primei parti contractante pe durata exercitarii acestei activitati, cu conditia ca durata previzibila a acestei activitati sa nu depaseasca 24 de luni.
Astfel, detasarea in baza acestui acord nu presupune suspendarea contractului individual de munca asa cum presupune Codul muncii roman.
Angajatorul trebuie sa obtina un formular care sa ateste ca salariatii detasati continua sa fie supusi legislatiei din Romania pe o perioada de 24 de luni. Acest formular se elibereaza de Casa Nationala de Pensii Publice.
Acest formular este reglementat de Aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului dintre Romania si Republica Moldova in domeniul securitatii sociale aprobat prin HG 752/2012 care la art. 4 prevede astfel:
(1) In cazurile prevazute la articolele 7-12 ale Acordului, institutia desemnata de catre autoritatea competenta a partii contractante a carei legislatie este aplicabila elibereaza persoanei asigurate, la cererea angajatorului sau lucratorului independent, un formular care sa ateste ca angajatul ori lucratorul independent ramane supus acestei legislatii. Formularul indica perioada de detasare sau de activitate profesionala pe teritoriul celeilalte parti contractante.
(2) Institutia desemnata de autoritatea competenta sa elibereze formularul prevazut la alineatul (1) al prezentului articol este:
a) atunci cand este aplicabila legislatia Romaniei: Casa Nationala de Pensii Publice;
b) atunci cand este aplicabila legislatia Republicii Moldova: Casa Nationala de Asigurari Sociale.
(3) Institutia care elibereaza formularul prevazut la alineatul (1) al prezentului articol va remite cate un exemplar valabil al formularului angajatorului persoanei angajate sau lucratorului independent. Persoana angajata sau lucratorul independent trebuie sa pastreze formularul pe durata detasarii sale pe teritoriul celeilalte parti contractante pentru a-l prezenta, daca este cazul, institutiei de asigurari de sanatate sau organelor de control. Institutia care elibereaza formularul prevazut la alineatul (1) al prezentului articol transmite un exemplar al acestuia institutiei desemnate a celeilalte parti contractante.
(4) In cazul intreruperii perioadei de detasare sau a activitatii profesionale independente pe teritoriul celeilalte parti contractante, anterior expirarii perioadei initiale inscrise pe formular, angajatorul ori lucratorul independent trebuie sa informeze institutia emitenta a formularului privind legislatia aplicabila, care va informa la randul sau institutia desemnata a celeilalte parti contractante.
(5) In cazul prelungirii perioadei de detasare peste perioada initiala de 24 de luni, cererea comuna a angajatului si angajatorului sau a lucratorului independent se adreseaza institutiei desemnate a partii contractante a carei legislatie continua sa se aplice, inaintea expirarii perioadei initiale de 24 de luni. In acest sens, institutia desemnata a partii contractante a carei legislatie continua sa se aplice va solicita acordul institutiei desemnate a celeilalte parti contractante. Ulterior primirii acordului, institutia desemnata a partii contractante a carei legislatie continua sa se aplice va inregistra in formularul privind legislatia aplicabila numarul si data aprobarii si va transmite institutiei desemnate a celeilalte parti contractante un exemplar al acestuia.
(6) Pentru aplicarea articolului 12 al Acordului, institutia desemnata a partii contractante a carei legislatie continua sa se aplice va solicita acordul institutiei desemnate a celeilalte parti contractante, de preferinta cu 60 de zile calendaristice anterior datei inceperii activitatii pe teritoriul celeilalte parti contractante. Ulterior primirii acordului, institutia desemnata a partii contractante a carei legislatie continua sa se aplice va emite formularul privind legislatia aplicabila mentionat la alineatul (1) al prezentului articol in care va inregistra numarul si data aprobarii si va transmite institutiei desemnate a celeilalte parti contractante un exemplar al acestuia.
Astfel, in cazul detasarii in Republica Moldova angajatorul trebuie sa obtina formularul mai sus prevazut de la Casa Nationala de Pensii Publice.
In concluzie, daca angajatorul obtine de la CNNP documentul mai sus mentionat incheie cu salariatii un act aditional la contractul individual de munca in care va mentiona detasarea salariatilor pe o perioada de maxim 24 de luni conform acordului si toate celelalte elemente la care am facut referire mai sus. Daca nu obtine de la CNNP documentul mai sus mentionat angajatorul se va interesa in Republica Moldova cu privire la obligatiile ce-i revin privind contributiile sociale dar si alte obligatii pe care le poate avea pe teritoriul acestui stat atat in situatia in care a obtinut documentul cat si in situatia in care nu l-a obtinut.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.