Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Detasare transnationala. Cum se face comunicarea catre inspectoratul teritorial de munca?

19 /Iun2020
Tags: detasare transnationalainspectorat teritorial de muncaservicii transnationale

In afara de raportat detasare in Revisal pentru personal pus la dipozitie de firma din Romania catre utilizatorul din alt stat UE, firma trebuie sa intocmeasca o declaratie in romana sis a o transmita catre ITM pentru aceste persoane cu contract de munca temporara si puse la dispozitie?

Raspunsul specialistului:Angajatorul roman trebuie sa intocmeasca o declaratie pentru institutia competenta din statul german nu pentru inspectoratul teritorial de munca din Romania.

Nu exista o prevedere legala prin care angajatorul roman sa fie obligat sa declare inspectoratului teritorial de munca faptul ca detaseaza salariati in alte state membre UE.

O astfel de obligatie este stabilita de art.7 din Normele Metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei pentru angajatorii care detaseaza salariati in Romania din alte state membre UE.
Astfel, aceasta prevedere legala stabileste ca intreprinderile prevazute la art. 3 lit. a) din Lege au obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea o declaratie privind detasarea transnationala a salariatilor, al carei model este prevazut in anexa la prezentele norme, in limba romana, cu minimum o zi lucratoare inaintea inceperii activitatii.

La art. 3 lit. a) din Lege sunt prevazute intreprinderile stabilite pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene care, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul Romaniei salariati cu care au stabilite raporturi de munca in conditiile prevazute la art. 5 alin. (1);

 

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Detasare transnationala. Cum se face comunicarea catre inspectoratul teritorial de munca?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".