Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Formularul de prezenta NU este reglementat legal! Ce prevede legea, in ceea ce priveste timpul de lucru?

08 /Nov2019
Tags: formular de prezentacondica de prezentatimp de lucru evidentaart 119 codul muncii

Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de începere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile ...citeste mai multe aici >>>


 

"Va rugam sa ne precizati daca formularul tipizat de foaie colectiva de prezenta are o reglementare legala. Daca nu exista un formular tip de pontaj, reglementat printr-un act normativ, evidenta orelor de munca prestate de catre salariati poate fi tinuta de angajator pe un formular intocmit de el, cu respectarea prevederilor art. 119 din Codul muncii?"

 

Va readucem aminte ca nu exista un act normativ care reglementeaza formularul tipizat foaie colectiva de prezenta. Prin urmare, acest formular nu este reglementat legal.
 
IMPORTANT:

Conform art. 119 alin. (1) din Codul muncii,  angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16^1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Astfel, Codul muncii stabileste doar obligatia angajatorului de tine evidenta timpului de lucru fara a-l obliga si cu privire la o anume modalitate de a tine evidenta timpului de lucru.

In consecinta, angajatorul poate tine evidenta timpului de lucru si pe un formular intocmit de el.

Doar in privinta salariatilor mobili si salariatilor care isi desfasoara munca la domiciliu, Codul muncii stabileste ca angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.

In cazul acestor salariati trebuie sa existe acord scris cu privire la modalitatea de evidenta a timpului de lucru.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Formularul de prezenta NU este reglementat legal! Ce prevede legea, in ceea ce priveste timpul de lucru?":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 12 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".