Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Condica de prezenta in 2023. Pontajul in telemunca si conditii

05 /Ian2023
Condica de prezenta in 2023. Pontajul in telemunca si conditii
Tags: pontaj electroniccondica de prezentalegea 81/2018

Va reamintim ca potrivit art. 119 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16 indice 1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

"Este obligatorie intocmirea condicii de prezenta cu semnatura angajatului la venirea si plecarea din unitate? In cazul telemuncii cum trebuie intocmit pontajul?"

Raspunsul specialistilor: 

Din prevederea legala enuntata mai sus, rezulta ca legiuitorul a stabilit obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru.

Modalitatea in care se tine evidenta timpului de munca a angajatilor nu este stabilita de lege si ramane la latitudinea angajatorului modul de stabilire a evidentei timpului de lucru.

In ceea ce priveste semnatura salariatului pe condica de prezenta, legiutorul nu a reglementat aceasta obligatie.

Apreciem ca suficienta masura inregistrarii in pontaj a unei rubrici cu ora de inceput si ora de sfarsit al programului de lucru si/sau, dupa caz, cu evidentierea pauzei de masa daca aceasta nu este inclusa in programul de lucru. Cum modalitatea de tinere a evidentei timpului de lucru este la latitudinea angajatorului, in cazul in care activitatea este prestata in regim de telemunca, apreciem ca este suficienta evidenta prin pontajul electronic daca sunt respectate dispozitiile art. 119 alin. (1) din Codul muncii.

Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!

Totul intr-o lucrare care limpezeste in intregime acest subiect care – dupa cum s-a dovedit in practica – este unul favorit pentru inspectorii ITM veniti in control, detalii AICI >>> 

Totodata, conform art. 5 alin. (2) lit. e) din Legea 81/2018, in contractul de telemunca trebuie prevazuta modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat.

Prin urmare, in contractul de telemunca este prevazuta ca modalitate de evidentiere a orelor de munca pontajul electronic, iar in pontajul electronic zilnic sa se consemneze cu fidelitate orele de incepere si de sfarsit ale programului de lucru.

Un raspuns oferit la data de 20.05.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Condica de prezenta in 2023. Pontajul in telemunca si conditii":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 30 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".