Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Intrerupere consemn la domiciliu. Cum procedam?

11 /Iun2020
Tags: intrerupere consemn domiciliucodul muncii consemnmunca la domiciliu

In zi de sarbatoare legala cu consemn la domiciliu, angajatul este chemat pentru ore suplimentare. Cum se ponteaza? Se intrerupe consemnul?

Raspunsul specialistului:



Dupa cum cunoasteti, activitatea de chemare de la domiciliu este reglementata prin OMS 870/2004, care in cuprinsul art. 29 stabileste ca asigurarea asistentei medicale de specialitate in afara programului normal de lucru in specialitatea anatomie patologica se asigura prin chemarea medicilor de la domiciliu, iar asigurarea continuitatii asistentei medicale de specialitate in afara programului normal de lucru in specialitatea medicina legala se asigura conform legislatiei specifice.

Astfel, potrivit art.38^1 alin.(6) din OMS 870/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si in celelalte zile in care, potrivit reglementarilor legale, nu se lucreaza, garda la domiciliu incepe de dimineata si dureaza 24 de ore.

Alin.(7) al aceluiasi articol prevede obligatia medicului care asigura garda la domiciliu de a reveni la locul de munca, la solicitare, in cuprinsul unui interval determinat de timp, respectiv 20 de minute.

In plus, la art. 45 din ordinul mentionat se precizeaza ca, orele de garda prestate conform prezentului regulament, precum si chemarile de la domiciliu se consemneaza in mod obligatoriu intr-o condica de prezenta pentru activitatea de garda, iar potrivit art. 48 alin.(1) din acelasi act normativ chemarile de la domiciliu se consemneazain condica de prezenta pentru activitatea de garda, se considera ore de gardasi se salarizeaza potrivit legii.

Potrivit art. 45 si art. 48 alin.(1) din OMS 870/2004 rezulta cain intelesul OMS 870/2004 timpul consemnului la domiciliu fara chemare nu este considerat conform vreunei prevederi legale timp de lucru efectiv. Insa, chemarea de la domiciliu este considerata timp de munca, intrucat a presupus revenirea medicului in unitatea spitaliceasca persoana in cauza fiind indreptatita la plata orelor de garda efectiv prestate, coform prevederilorlegale sus-mentionate.

Asadar, din coroborarea art. 45, 48 alin.(1) din OMS 870/2004 cu cele ale art. 119 din Codul muncii, apreciem ca intentia legiuitorului a fost doar in sensul remunerarii orelor de garda efectiv prestate, care au presupus asadar revenirea medicului in unitatea spitaliceasca.
Pe cale de consecinta, in situatia chemarii de la domiciliu, pe perioada in care medicul se afla in unitatea spitaliceasca, acesta figureaza prezent, este pontat ca atare in condica de prezenta, iar timpul astfel lucrat este considerat timp de munca si remunerat in consecinta conform prevederilor legale precitate.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

Pentru consultanta specializata si spete similare va recomandam PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Intrerupere consemn la domiciliu. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".