In luna august 2023, in prima saptamana 1-6 august lucreaza 41 de ore, in a doua saptamana 07-13 august, lucreaza 43 de ore, in a treia saptamana 14-20 august, lucreaza 36 de ore, in a patra saptamana 21-27 august, lucreaza 48 de ore, iar in ultima saptamana 28-31 august lucreaza 24 de ore. Salariatul a lucrat 64 de ore de noapte in luna. Daca salariul salariatului este 3000 de lei brut, cat trebuie sa ii platesc pentru luna august avand in vedere orele suplimentare lucrate si faptul ca a lucrat in ziua de sarbatoare legala, 15 august, 7 ore? Precizez ca nu i se acorda zi libera pentru ziua de 15 august, deci i se va acorda spor. Avand in vedere ca ultima saptamana 28-31 august nu este finalizata, iau in calcul cele 24 de ore lucrate la orele lucrate in prima saptamana din luna septembrie pentru calculul orelor suplimentare?"
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
Raspunsul specialistilor:
Conform art 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar conform art. 123 alin. (1) daca compensarea in acest termen nu este posibila, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Potrivit art. 123 alin. (2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Munca in zi de sarbatoare legala
In ceea ce priveste munca in zi de sarbatoare legala, in cazul in care din motive justificate nu se poate acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de 100% din salariu de baza conform celor prevazute la art. 142 din Codul muncii.
Saptamana 31 iulie - 4 august inteleg ca sunt 9 ore suplimentare
Consilier Codul Muncii Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024 Portal Codul Muncii
Saptamana 07 – 11 august 3 ore suplimentare
Saptamana 14 – 18 august lucreaza 36 ore din care 7 in zi sarbatoare legala In aceasta saptamana salariatul trebuia sa lucreze 32 de ore. Rezulta ca in aceasta saptamana salariatul a compensat 3 ore suplimentare din cele 12 ore, cu timp liber corespunzator si au ramas 9 ore suplimentare.
Saptamana 21 – 25 august salariatul realizeaza 8 ore suplimentare
In total are 17 ore suplimentare pana la data de 25 august.
In saptamana 28 – 31 august in loc de 32 ore suplimentare a realizat 24 asa incat din cele 17 ore suplimentare a compensat 8 ore cu timp liber corespunzator. Astfel in luna august salariatul a realizat 9 ore suplimentare si 7 ore in zi de sarbatoare legala.
Mai simplu este sa stabiliti asa: in luna august sunt 176 ore lucratoare iar salariatul a lucrat 192 de ore. Diferenta este de 16 ore din care 7 ore in zi de sarbatoare legala astfel incat 9 ore vor fi compensate cu timp liber corespunzator ori cu un spor la salariu de 75% din salariu de baza, iar 7 ore vor fi compensate cu timp liber corespunzator sau cu un spor de 100% din salariu de baza.
Art. 125 Codul Muncii - munca de noapte
Conform art. 125 alin. (1) din Codul muncii, munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
Angajatorul are obligatia sa compenseze munca de noapte doar daca salariatul este salariat de noapte conform dispozitiilor Codului muncii.
Conform art. 129 alin. (2) din Codul muncii, salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
- salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
- salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Prin urmare, un salariat poate sa presteze activitate noaptea in intervalul cuprins intre 22,00-6,00 dar sa nu fie un salariat de noapte in sensul Codului muncii.
Salariatul de noapte este ori salariatul care efectueaza munca de noapte - beneficii
Astfel, salariatul de noapte este ori salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru, ori cel care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
In acest caz in care, salariatul indeplineste conditia salariatului de noapte, angajatorul are obligatia sa compenseze si munca de noapte.
Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
In situatia expusa, 64 de ore reprezinta 30% din 192 de ore asa incat salariatul este salariat de noapte. Prin urmare, cele 64 de ore vor fi platite cu 125%
Un raspuns oferit in septembrie 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.