Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Noi masuri in piata muncii. Somajul tehnic va fi inlocuit de o alta masura dupa 15 mai

29 /Apr2020
Tags: somaj tehnicsomajul tehnic 15 maicontracte suspendate

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a oferit recent detalii importante cu privire la ceea ce se doreste de la piata muncii in perioada urmatoare. Astfel, dupa incetarea starii de urgenta la 15 mai, se au in vedere de catre autoritati noi masuri privind sprijinirea companiilor care in acest moment beneficiaza de fonduri pentru somaj tehnic.

“Intentia noastra este sa inlocuim masura somajului tehnic cu o masura activa, care inseamna suportarea de catre stat a unei parti din costul cu salariile [pentru, n.red] angajatorii care au fost afectati de pandemie, daca se va impune, pentru anumite sectoare de activitate. Provocarea in acest moment este sa facem o analiza cu privire la sectoarele care au suferit si in ce masura au suferit, unele radical, altele partial.



Totul despre CE, CAND SI CUM trebuie sa faca angajatorii pentru Somajul Tehnic
SOMAJUL TEHNIC – Ghid Practic detaliat actualizat la zi!


Daca se va impune, pentru cele unde activitatea se reia mai greu, sau unde perspectivele de reluare a activitatii sunt mai indepartate, atunci nu excludem posibilitatea prelungirii pentru acestea a somajului tehnic, dar pe o durata foarte scurta, pentru ca intentia noastra este sa transformam acest mecanism, care reprezinta o masura pasiva, intr-o masura de sprijin activ, adica sa ajutam companiile si angajatii sa-si reia activitatea, etapa cu etapa, intr-un calendar care sa permita un sprijin mai consistent la inceput si care sa se diminueze pe masura ce companiile reusesc sa se replieze si sa reintre in activitate. A se replia inseamna sa primeasca comenzi – companiile isi doresc, semnalul pe care eu il am este de dorinta reala de a-si relua activitatea, provocarea va fi sa primeasca comenzi si deci sa aiba venituri cu care sa-si plateasca salariatii”, a explicat ministrul Muncii intr-un interviu pentru ziarul Adevarul.

 “Dorinta este sa inlocuim masura somajului tehnic cu o masura activa care sa sprijine reluarea activitatii in diferitele domenii afectate, asa cum natural vor evolua lucrurile: cei care vor relua dintr-o data probabil ca vor avea un anumit tip de sprijin, cei care vor relua treptat vor avea un sprijin adaptat acestui ritm putin mai lent”, a adaugat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a explicat ratiunea orientarii spre somajul tehnic si continuarea masurii somajului tehnic cu alte masuri prin care angajatorii sa fie sustinuti sa isi pastreze angajatii. In plus, aceasta a declarat ca are in vedere si persoanele care si-au pierdut locul de munca si chiar ia in calcul posibilitatea cresterii cuantumului somajului clasic.

“Ratiunea acestui somaj tehnic si continuarea acestei masuri de somaj tehnic cu alte masuri, dar care au legatura cu somajul tehnic, este mentinerea legaturii si continuitatii relatiei dintre angajati si angajatori. De aceea nu am facut o investitie in masurile clasice de somaj, pentru ca am avut si aceasta optiune – eu nu zic ca nu exista si aceasta varianta, ba chiar reflectam asupra posibilitatii cresterii cuantumului somajului clasic, dar noi ne-am orientat si ne-am asumat faptul ca ne dedicam masurii somajului tehnic, pentru ca acesta inseamna o suspendare temporara o contractului de munca si de unde premiza ca se reunesc cele doua parti si isi reiau activitatea. De aceea, nu inseamna ca nu sunt atenta la contractele incetate, ele sunt in acest moment putin peste 260.000, nu inseamna ca mi se pare un nimic sau ca nu ne intereseaza soarta acestor persoane, dar intentia pe care o avem este aceea de a cauta solutii pentru revenirea in activitate”, a precizat Violeta Alexandru, citata de aceeasi sursa. 
De asemenea, ministrul a subliniat ca este de parere ca foarte multi angajatori au platit somajul tehnic din fonduri proprii, in conditiile in care Ministerul Muncii a platit pentru circa 600.000 de contracte suspendate, in vreme ce in Revisal apar peste 1.000.000 de astfel de contracte. 

Masura somajului tehnic ar urma sa fie inlocuita cu o masura activa, care inseamna suportarea de catre stat a unei parti din costul cu salariile angajatilor din companiile afectate de pandemie.

Ratiunea continuarii masurii somajului tehnic cu alte masuri este a mentinerii continuitatii relatiei dintre angajat si angajator

Violeta Alexandru a explicat ratiunea orientarii spre somajul tehnic si continuarea masurii somajului tehnic cu alte masuri prin care angajatorii sa fie sustinuti sa isi pastreze angajatii. In plus, aceasta a declarat ca are in vedere si persoanele care si-au pierdut locul de munca si chiar ia in calcul posibilitatea cresterii cuantumului somajului clasic.

„Admit ca premisa de la care plecam este ca ratiunea acestui somaj tehnic si continuarea masurii somajului tehnic cu alte masuri, dar care au legatura cu somajul tehnic, premisa de la care plecam este aceea a mentinerii legaturii si continuitatii relatiei dintre angajat si angajator. De aceea, nu am facut o investitie in, daca vreti, masurile clasice de somaj, ca am avut si aceasta optiune. Eu nu spun ca nu exista si aceasta varianta, ba chiar reflectam asupra posibilitatii cresterii cuantumului somajului clasic, dar noi ne-am orientat si ne-am asumat faptul ca ne dedicam masura somajului tehnic, pentru ca acesta inseamna o suspendare temporara a contractului de munca si de unde premisa ca se reunesc cele doua parti si isi reiau activitatea. 

De aceea, nu inseamna ca nu sunt atenta la contractele incetate. Ele sunt in acest moment putin peste 250.000, 260 de mii si putin. Nu inseamna ca mi se pare un nimic sau ca nu ma intereseaza soarta acestor persoane, dar as vrea sa stiti ca intentia pe care o avem este aceea de a cauta solutii pentru revenirea in activitate.”

In ce priveste reincadrarea salariatilor in campul muncii, ministrul precizeaza ca aceasta etapa trebuie sa fie asumata atat de angajator, cat si de angajati.

“Dorinta mea este ca acest un milion de persoane, de persoane active, repet persoane active, persoane cu contracte suspendate, persoane apte de munca, sa fie cele pe care sa le regasim in economie intr-un calendar pe care sa il agreeze cu angajatorul lor. E o decizie care trebuie sa apartina ambelor parti. Eu nu am cum sa fortez un angajator, daca el apeciaza ca e un moment in care sa-si faca o analiza interna si, eventual, sa-si adapteze afacerea noilor provocari, sa o reorienteze spre alte zone. N-am cum sa-l oblig, dar vreau sa se tina cont de faptul ca acest milion de oameni ale caror contracte sunt suspendate sunt oameni activi, sunt oameni cu privire la care angajatorul, din moment ce nu le-a incetat, e clar ca el isi doreste sa reia colaborarea cu ei si ii apreciaza ca fiind competenti si potriviti pentru respectivele activitati”, a precizat ministrul, potrivit aceleiasi surse.

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Noi masuri in piata muncii. Somajul tehnic va fi inlocuit de o alta masura dupa 15 mai":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".