Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Participarea salariatului la un curs. Dreptul la diurna

25 /Ian2024
Participarea salariatului la un curs. Dreptul la diurna
Tags: dreptul la diurnaparticipare curs salariatsalariat delegat

"Societatea are sediul social in Bucuresti si 8 puncte de lucru in diferite orase din tara. Un salariat este incadrat pe un post existent in sediul social al societatii. Salariatul are domiciliul in Constanta si isi desfasoara activitatea la punctul de lucru din Constanta.

In cazul in care salariatul este chemat in Bucuresti pentru a participa la un curs beneficiaza de diurna si de decontarea cheltuielilor de cazare? Mentionez ca in actul aditional este mentionat ca este incadrat pe postul X din sediul social al societatii, iar locul de munca este la Constanta, la fel si in fisa postului."

Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii! Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice... detalii AICI >>>

Raspunsul specialistilor: 

Salariatul are dreptul la diurna daca este detasat. Astfel, in situatia expusa, angajatorul va trebui sa stabileasca daca salariatul este delegat sau se afla la formare profesionala.

Delegarea reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Asadar, daca salariatul se afla la acel curs in delegare in sensul ca participarea la curs reprezinta o activitate prestata in afara locului sau de munca prevazut in CIM, salariatului i se cuvine diurna pe durata delegarii in baza ordinului de deplasare.
Potrivit art. 196 alin. (1) din Codul muncii, republicat, participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

Art. 197 alin. (1) din Codul muncii, republicat, stabileste ca in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

In cazul formarii profesionale, salariatul nu este trimis de angajator sa exercite temporar in afara locului sau de munca lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu, ci este trimis sa fie format profesional.


In consecinta, daca participarea salariatului la curs nu implica prestarea unei activitati in afara locului de munca in baza ordinului de deplasare, ci in baza unui act aditional la CIM, salariatul se afla la formare profesionala, acesta nu va avea dreptul la diurna.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Participarea salariatului la un curs. Dreptul la diurna":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 9 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Cătălin 2023-09-15 23:32:32

Cu tot respectul, dar cred că este o glumă ! Trimiți salariatul la formare profesională la distanță de 500 km de casa, de punctul de lucru și pe cheltuiala lui ? Că este în baza unui act adițional la CIM, de formare profesională, dar în baza la ce se deplasează ? SSM ul ce spune ?

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".