Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Neacordare deducere personala. Refuzul de decontare a sumei de 41,5%

21 /Aug2020
Tags: deducere personalaoug 92/2020asigurari de somajdecontarea

Un angajator solicita decontarea sumei de 41,5% conf. OUG 92/2020, fara sa acorde deducerea de baza unui salariat, pe motivul ca acesta nu si-a actualizat declaratia privind deducerea de baza. S-a procedat corect?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 2 alin. (4) din OUG 92/2020, decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a sumelor prevazute la art. I alin. (1) se efectueaza in termen de cel mult 10 zile de la data indeplinirii de catre angajatori, potrivit legii, a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.

Astfel, decontarea se efectueaza dupa ce angajatorul isi indeplineste obligatiile de plata si declarative in conformitate cu prevederile legale.

Prin urmare, daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile de plata conform prevederilor legale, refuzul decontarii este intemeiat.

Neacordarea deducerii de baza trebuie sa se intemeieze pe o dispozitie a Codului fiscal sau a Normelor metodologice de aplicare a acesteia.

Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal:

(11) Contribuabilul va prezenta platitorului de venituri din salarii documentele justificative care sa ateste persoanele aflate in intretinere, cum sunt: certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale copiilor, adeverinta de venit a persoanei intretinute sau declaratia pe propria raspundere si altele. Documentele vor fi prezentate in original si in copie, platitorul de venituri din salarii pastrand copia dupa ce verifica conformitatea cu originalul.

(12) Daca la un contribuabil intervine o schimbare care are influenta asupra nivelului reprezentand deducerea personala acordata si aceasta schimbare duce la diminuarea deducerii personale, contribuabilul este obligat sa instiinteze platitorul de venituri din salarii in termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel incat angajatorul/platitorul sa reconsidere nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul.

(13) In situatia in care depunerea documentelor justificative privind acordarea deducerii personale se face ulterior aparitiei evenimentului care modifica, in sensul majorarii, nivelul acesteia, angajatorul/platitorul de venituri din salarii va acorda deducerea personala reconsiderata odata cu plata drepturilor salariale aferente lunii in care contribuabilul a depus toate documentele justificative.

Astfel, daca a intervenit o modificare ce conduce la diminuarea nivelului deducerii personale sau la neacordarea acesteia, salariatul are obligatia sa instiinteze angajatorul in termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel incat angajatorul sa reconsidere nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul.

Daca nu a intervenit o modificare, nu sunt reglementate legal obligatii pentru salariat de actualizare a declaratiei.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Neacordare deducere personala. Refuzul de decontare a sumei de 41,5%":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".