Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariat fara stagiu de cotizare. Plata concediu carantina si testul COVID

02 /Dec2020
Salariat fara stagiu de cotizare. Plata concediu carantina si testul COVID
Tags: concediu carantinastagiu de cotizare salariatlegea 136/2020indemnizatiile de asigurari sociale

Aflam, prin cele ce urmeaza, raspunsul specialistului cu privire la: 1) cine plateste concediul de carantina (statul sau angajatorul); 2) daca la intoarcerea din concediul de carantina trebuie adus si rezultatul testului de COVID-19 si 3) daca este posibil ca plata concediului de carantina sa nu se efectueze daca angajatul respectiv nu are vechimea corespunzatoare, ceruta de lege. Angajatul lucreaza in cadrul firmei de 4 luni si nu a adus adeverinta cu veniturile de la alt loc de munca anterior.

Raspunsul specialistului:

Salariatii au dreptul la concediu medical pentru perioada izolarii chiar in situatia in care nu indeplinesc conditia stagiului de cotizare asa cum se prevede in art. 9 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

Art. 9. – (1) Persoanele asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii prevazuta la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.
Conform art. 11 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii beneficiaza de concedii si de indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare.

Conform art. 8 alin. (1) si art. 20 alin. (1) si (7) din Legea 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic:


Art. 8. - (1) Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen, chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome sugestive.

Art. 20. – (1) Pentru persoanele care se afla in carantina sau izolare instituita pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acorda potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii.

(7) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate.

Legea 136/2020 a intrat in vigoare la data de 21 iulie.


Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariat fara stagiu de cotizare. Plata concediu carantina si testul COVID":
Rating:

Nota: 4.43 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".