Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Sporul de weekend de 150% pentru neacordarea repausului saptamanal in cadrul unei saptamani de lucru

25 /Mai2021
Sporul de weekend de 150% pentru neacordarea repausului saptamanal in cadrul unei saptamani de lucru
Tags: sporul de weekendrepausul saptamanalcodul muncii spor weekend

“Un salariat lucreaza 7 zile consecutive (L-D), iar cele 2 zile suplimentare sunt in weekend. Conform art 137 alin. (5), salariatul are dreptul, pentru cele 2 zile, la un spor de 150%. Acest spor se va cumula cu cel de weekend prevazut in contract sau se acorda doar sporul de 150% pentru activitate continua?"

Raspunsul specialitului:

Sporurile acordate salariatilor pot fi legale sau contractuale. Sporurile legale sunt cele prevazute de lege iar cele contractuale sunt prevazute de contractul colectiv de munca sau de contractul individual de munca.

In cazul sporului pentru munca in zile de repaus saptamanal, legea prevede doar obligatia acordarii lui in situatiile in care repausul saptamanal nu se acorda in zilele de sambata si duminica lasand cuantumul acestuia la latitudinea celor doua parti ale raportului de munca.

Rezulta ca sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal se stabileste prin contractul individual sau colectiv de munca. Tot in acest contract de va stabili daca sporul se aplica la salariul brut de incadrare indiferent de cate ore a lucrat in weekend sau se calculeaza raportat la numarul de ore lucrate in weekend, legea neprevazand nimic in acest sens.

Asadar, munca prestata in zilele de sambata sau duminica este munca prestata in zilele de repaus saptamanal pentru care salariatul beneficiaza de liber in alte doua zile consecutive si de un spor la salariu astfel cum acesta este reglementat in contractul de munca.

Munca prestata in zile de repaus saptamanal nu este munca suplimentara si salariatul nu are cum sa inregistreze munca suplimentara in luna in care a lucrat intr-o zi de sambata deoarece angajatorul are obligatia sa ii acorde alte doua zile libere consecutive saptamanal.

Totodata, daca angajatorul nu a respectat repausul saptamanal intr-o saptamana, in saptamana urmatoare va acorda 4 zile libere si sporul aferent timpului lucrat in zile de repaus saptamanal. Astfel, conform art. 137 alin. (4) din Codul muncii in situatia in care repausul saptamanal nu se acorda saptamanal, poate fi acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendatistice, insa in acest caz este necesara autorizarea inspectoratului teritorial de munca precum si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor iar sporul este de 150%.

Sporul de 150% este sporul de weekend se cuvine pentru neacordarea repausului saptamanal in natura in cadrul unei saptamani de lucru.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Sporul de weekend de 150% pentru neacordarea repausului saptamanal in cadrul unei saptamani de lucru":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".