Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Se apropie o noua minivacanta! Sporul pentru munca suplimentara in zilele de sarbatoare legala

22 /Mai2023
Se apropie o noua minivacanta! Sporul pentru munca suplimentara in zilele de sarbatoare legala
Tags: munca in zile de sarbatoare legalamunca suplimentararepaus saptamanal

"a) Referitor la modelul CIM actualizat cu Legea 283/2022, postat de Dvs. in Portalcodulmuncii, am urmatoarea intrebare: La cap. H durata muncii se prevede ca orele suplimentare se compenseaza in termen de 90 de zile prin ore libere platite. In Codul muncii la art. 122 se prevad 60 zile. Care este termenul corect?

Dar sporul acordat este de 75 sau 100%? b) De asemenea va rog explicatii cu privire la aplicarea sporului de 75% sau 100% privind plata muncii din zilele de sambata si duminica si in zile de sarbatoare legala. c) La societatea noastra se acorda un spor de 2% cu caracter permanent pentru lucrul in zilele de sambata si duminica, aplicat salariatilor care lucreaza la un magazine dintr-un mall, spor pentru care s-a incheiat act aditional. Acest spor scuteste societatea de a acorda alte drepturi prevazute de Codul muncii la plata lucrului in zilele de sambata si duminica?"

Raspunsul specialistilor: 

Art. 122 alin. (1) din Codul muncii a fost modificat prin OUG 117/2021.

Conform art. I pct. 3 din OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 – Codul muncii, la articolul 122 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 122 alin. (1) – Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>> 

Sporul pentru munca suplimentara, acordar in conditiile prevazute la aln. (1) se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza (art. 123 alin. (2) din Codul muncii).

Astfel, sporul pentru munca suplimentara se negociaza si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Asadar, sporul pentru munca suplimentara poate fi 100% daca asa au negociat partile.

Pentru munca in zilele de sarbatoare legala sporul este de 100% daca nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Astfel, conform art. 142 din Codul muncii, salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru 9art. 142 alin. (2) din Codul muncii).

Cu privire la sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal, intelegem ca la nivel de unitate se acorda un spor de 2% cu caracter permanent pentru lucrul in zilele de sambata si duminica, aplicat salariatilor care lucreaza la un magazin din mall-ul respectiv, spor pentru care s-a incheiat act aditional.

Atentie! In cazul repausului saptamanal acesta se acorda intotdeauna in natura.

Ce inseamna in natura? Ca salariatul are dreptul, de luni pana duminica, la 48 de ore consecutive de repaus, de regula sambata si duminica (art. 137 din Codul muncii)..

In doua situatii repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.

Daca acordarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii, atunci aveti obligatia sa stabiliti alte doua zile, din cadrul unei saptamani de lucru, in care sa acordati repausul saptamanal, precum si un spor la salariu pentru munca in zilele de repaus saptamanal si anume sporul de 2% stabilit prin act aditional la contractul individual de munca.

Asadar, in afara de sporul de 2% aveti obligatia sa acordati cele doua zile de repaus saptamanal in cadrul unei saptamani de lucru.

Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Se apropie o noua minivacanta! Sporul pentru munca suplimentara in zilele de sarbatoare legala":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".