Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Sporul pentru munca in zi de repaus trebuie sa vina la pachet cu o zi libera

01 /Mar2016
Tags: repaus saptamanalmunca in zi de repaus saptamanal

Asa cum bine stim, daca ai chemat salariatul la lucru intr-o zi de repaus saptamanal, va trebui sa ii acorzi sporul de rigoare, insa nu este de ajuns.

Conform legii, repausul saptamanal reprezinta un drept conferit tuturor salariatilor. Daca salariatul lucreaza de luni pana vineri, automat va avea liber sambata si duminica.

Daca, spre exemplu, chemati salariatul la lucru intr-o zi de sambata, va trebui sa ii acordati duminica si luni zile libere.

Nu neglijam faptul ca zilele de repaus saptamanal trebuie sa fie acordate in mod consecutiv.

Si mare atentie la faptul ca daca ati acordat salariatului un spor la salariu, acest lucru nu va elibereaza de obligativitatea de a-i acorda zilele de repaus saptamanal, mereu 48 de ore consecutive.

Cat este sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal? Sporul nu este reglementat prin lege. Sporul se stabileste prin negociere, intre parti.

Daca repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 

Art. 137. – (1) Repausul saptamanal, este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (Legea nr. 97/2015 publicata in M.Of. nr. 316 din 8 mai 2015).(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Sporul pentru munca in zi de repaus trebuie sa vina la pachet cu o zi libera":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".