Raspunsul specialistilor:
La art. 152 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca ”In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna”, iar ”Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern”.
Observam ca prin aceasta reglementare, Codul muncii prevede posibilitatea ca angajatorii sa stabileasca si alte zile libere platite pentru salariati, lasand la latitudinea acestora sa stabileasca in ce cazuri si in ce conditii se acorda. Astfel, legislatia muncii nu prevede termene sau procedura de acordare a acestui drept, angajatorul fiind cel care trebuie sa reglementeze intern aceste aspecte (prin CCM, prin Regulamentul intern sau printr-o procedura interna).
Avand in vedere ca in cazul dumneavoastra, acest drept la zile libere platite este stabilit prin contractul colectiv de munca, in opinia noastra tot in CCM sau eventual in Regulamentul intern ar trebui reglementata si procedura de acordare, inclusiv cu termene, astfel incat salariatii sa stie ce trebuie sa faca si in ce orizont de timp.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ca o apreciere generala, acordarea zilelor platite pentru schimbarea domiciliului ar trebui sa se faca in zilele in care salariatul respectiv se muta in noua locuinta si isi schimba (probabil) si cartea de identitate, iar termenul de depunere a actelor doveditoare ar putea fi, spre exemplu, de 30 de zile de la data cererii de acordare a zilelor libere.
Un raspuns valabil la data de 30.05.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>