Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acordare zile libere prin Legea 19/2020 cand celalalt sot e in incapacitate temporara de munca

19 /Mar2020
Tags: legea19/2020incapacitate temporara de muncazile libere coronaviruszile libere legea 19/2020

In cazul unei familii in care unul dintre soti este in concediu medical, exista posibilitatea ca celalat sot sa beneficieze de zile libere conform Legii 19/2020? Salariatii parinti in cauza au un copil cu varsta pana in 12 ani care este inscris la o forma de invatamant.

Raspunsul specialistului:Persoana aflata in concediu medical este temporar, provizoriu, trecator in incapacitate temporara de munca independent de vointa sa.

Astfel, sotul aflat in incapacitate temporara de munca independet de vointa sa nu are capacitatea supravegherii copilului.
Totodata, Legea 19/2020 a fost modificata printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului ce va fi publicata in Monitorul Oficial azi, cel tarziu maine, care prevede urmatoarele:

Prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul in care unul dintre parinti se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:a) este in concediul prevazut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, aprobata prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere;

c) celalalt parinte nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare."

In concluzie, in cazul in care celalalt sot se afla in incapacitate temporara de munca, celalat sot va beneficia de zile libere conform Legii 19/2020.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acordare zile libere prin Legea 19/2020 cand celalalt sot e in incapacitate temporara de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".