Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

4 pasi pentru motivarea echipei - identificarea numitorului comun

25 /Mai2016
Tags: motivare angajatimotivare echipafactori motivationali

Oamenii care formeaza o echipa sau care lucreaza in cadrul aceluiasi departament au, de multe ori, nevoi similare. De aceea, gasirea si aplicarea factorilor motivationali comuni poate avea un impact mai mare decat o abordare individualizata.

Motivarea unei echipe este extrem de importanta nu doar pentru succesul proiectelor comune, ci si pentru dezvoltarea profesionala a fiecarui membru al echipei in parte. Astfel, specialistii recomanda o strategie motivationala adresata intregii echipe, bazata pe 4 pasi principali:

1. Consultarea intregii echipe

Daca scopul este descoperirea factorilor motivationali comuni, consultarea intregii echipe este esentiala. Cel mai important este ca oamenii sa isi exprime opiniile intr-un cadru comun, pentru ca interactivitatea sta la baza acestei strategii.

Organizati o intalnire informala, la care sa participe toti membrii echipei sau toti angajatii din departamentul respectiv.
Explicati-le tuturor obiectivul intalnirii, motivele deciziei si ce rezultate urmariti.
Salariatii trebuie incurajati sa isi exprime liber opiniile, cu precizarea ca nu exista raspunsuri corecte sau gresite.

2. Dialogul motivational

Incepeti printr-un dialog deschis, in cadrul caruia fiecare membru al echipei poate sa spuna direct care sunt lucrurile care l-ar motiva cel mai mult. Incercati sa duceti discutia mai departe, nu va limitati la elementele deja cunoscute, precum maririle salariale sau promovarile.

Incurajati fiecare persoana sa propuna idei legate de motivare, care sa fie atat relevante cat si inovatoare. Unele persoane pot fi atrase de o mai mare socializare, altele de mai mult timp liber.

Puneti accentul pe similaritatile care ies in evidenta, identificati elementele comune care apar cel mai des in discutie. Discutati in ce masura memebrii echipei ar fi dispusi sa incerce noi modalitati de motivare.

3. Clarificarea sugestiilor

Etapa urmatoare vizeaza explicarea factorilor identificati, astfel incat toti cei prezenti sa aiba aceeasi viziune pentru etapa urmatoare. Nu va limitati la termeni si abordari vagi. Ce inseamna "un program flexibil" sau "mai multe socializare"? Cereti amanunte.

Este posibil ca doua persoane sa interepreteze in mod diferit acelasi factor motivational.
Rugati persoanele implicate sa descrie cat mai clar lucrurile care ii motiveaza si de ce ii motiveaza. Cheia este ajungerea la un numitor comun.

4. Prioritizarea factorilor motivationali

Ideal ar fi sa folositi o tabla, pentru ca rezultatele sa fie vizibile imediat. Daca nu dispuneti de o tabla in momentul intrunirii, fiecare membru al echipei poate sa completeze individual si sa citeasca cu voce tare raspunsurile.

La acest pas, fiecare dintre cei prezenti este rugat sa isi evalueze motivatiile si sa stabileasca principalii 5 factor motivationali importanti pentru ea/el. Asociati indici fiecarui factor.

In etapa finala, rezultatele sunt comparate pentru a identifica primii 5 factori motivationali ai echipei. Fiecare persoana a a atribuit o valoare diferita factorilor comuni, iar prin insumarea rezultatelor sunt identificate principalele aspecte motivationale, la nivel de echipa.

Odata stabiliti factorii-cheie pentru motivarea echipei, se poate trece la schitarea unui plan prin care sa fie pusi in practica.
Aceasta strategie garanteaza cresterea nivelului de motivatie al echipei si consolideaza dialogul si cooperarea intre angajati.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "4 pasi pentru motivarea echipei - identificarea numitorului comun":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".