In contextul informatiilor inexacte vehiculate in spatiul public cu privire la masurile de sprijin destinate familiilor afectate de COVID-19, ai caror copii pot fi monitorizati, supravegheati sau ingrijiti de catre DGASPC in situatii exceptionale, ANDPDCA face urmatoarele precizari:
Proiectul de Lege privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, cuprinde o prevedere in sprijinul familiilor, care din cauza starii de sanatate generate de infectarea cu virusul COVID-19, se afla in situatia exceptionala de a nu mai putea oferi ingrijire copiilor sau persoanelor dependente, pe o perioada temporara.
Conform acestei prevederi, Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) pot oferi ocrotire temporara copiilor si adultilor dependenti, dupa cum urmeaza:
CE INSEAMNA OCROTIRE TEMPORARA
Ocrotirea temporara inseamna servicii de ingrijire si supraveghere temporara oferite de catre serviciile publice de asistenta sociala.
CINE POATE SOLICITA OCROTIREA TEMPORARA
Masura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitata de parinte, reprezentantul legal sau personalul medical si DSP, cu acordul parintelui, in situatia in care parintele nu a identificat nicio alternativa in familie sau cercul de cunostinte.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
ALTERNATIVA LA MASURA OCROTIRII TEMPORARE
Ocrotirea temporara nu pot fi dispusa daca parintele sau reprezentantul legal desemneaza un alt membru al familiei sau o persoana de referinta (prieten, cunostinta, vecin etc) pentru supravegherea si ingrijirea copilului sau adultului dependent.
CE SE INTAMPLA CU DREPTURILE PARINTESTI
Masura ocrotirii temporare nu suspenda exercitiul drepturilor parintesti sau a drepturilor ocrotitorilor legali.
UNDE VOR FI INGRIJITI SI SUPRAVEGHEATI COPIII SAU ADULTII DEPENDENTI
Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) vor oferi, in aceste situatii exceptionale, servicii de ingrijire si supraveghere in spatii corespunzatoare (apartamente/case de tip familial) si personal specializat, in functie de varsta si de starea de sanatate a persoanelor ocrotite, pe intreaga durata in care acestea raman fara supraveghere si ingrijire
Aceasta masura de ocrotire temporara a functionat si pe parcursul starii de urgenta, prin colaborarea cu DGASPC-urile din tara, la recomandarea ANDPDCA. DGASPC-urile au pus la dispozitie 611 locuri pentru astfel de situatii exceptionale si au fost inregistrate 4 astfel de cazuri: 2 in Judetul Teleorman, 1 in Judetul Suceava si 1 in Judetul Buzau.
In acest moment, toti copii se afla in familie, dupa ce acestea au depasit cu bine perioada spitalizarii.
“Aceasta masura de ocrotire instituita prin lege pentru a putea avea siguranta acoperirii acestor nevoi exceptionale atat la copii, cat si la adultii aflati in situatie de dependenta fata de familie este gandita tocmai pentru a veni in sprijinul familiilor, care se pot afla in aceste circumstante grele. Decizia parintelui/reprezentantului legal este suverana si nimeni nu poate institui aceasta masura fara acordul acestuia. Ocrotirea temporara nu este altceva decat expresia preocuparii noastre pentru fiecare copil, fiecare adult sau familie, chiar daca aceste situatii s-au dovedit a fi extrem de rare”, declara Madalina TURZA, presedinte ANDPDCA.
Sursa: ANDPDCA