Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariatii romani renunta la proiectele de colaborare - majoritatea au pastrat doar jobul principal

16 /Nov2022
Salariatii romani renunta la proiectele de colaborare - majoritatea au pastrat doar jobul principal
Tags: supra-angajarea fortei de muncajoburi secundarejoburi remote

Daca in ultimii ani salariatii romani alesesera sa munceasca in plus, datorita sistemului de munca remote, asumandu-si diverse proiecte sau joburi part-time, lucrurile au inceput sa se schimbe in momentul prezent.

Concret, un studiu recent arata ca peste 20% dintre cei care au lucrat remote in perioada pandemiei au revenit in prezent la birou, fie complet, fie in format hibrid, iar dintre cei care au avut proiecte in plus doar 25% le mai pastreaza in prezent, potrivit unui sondaj realizat de o platforma de recrutare online, citat de Agerpres.

38% dintre romani si-au pastrat doar jobul principal

Dintre cei care au avut in ultimii ani un job sau proiecte in plus, 19% au renuntat la proiecte intre timp in timp ce alti 19% au si in prezent un job secundar ce poate fi facut dupa programul de la jobul principal, iar 38% si-au pastrat doar jobul principal.

Precizam si ca angajatii care isi iau un job in paralel cu cel principal sau se implica in proiecte suplimentare,  contribuie la crearea tendintei de supra-angajare:

"Datele sondajului arata ca supra-angajarea fortei de munca a accelerat in timpul pandemiei, intrucat, in contextul muncii de acasa, angajatii au putut folosi timpul petrecut pe deplasarea dintre birou si domiciliu pentru a obtine un venit in plus, dar si pentru ca acest mod de lucru le-a permis sa isi organizeze sarcinile diferit de cum ar fi facut-o in colectivul de lucru. In prezent, candidatii care au in continuare un program flexibil sau au facut tranzitia permanenta catre munca de oriunde cauta modalitati de suplimentare a veniturilor, daca timpul le permite. Totusi, pentru a evita riscul de epuizare si conflictul de interese, este recomandat ca acestia sa aleaga un domeniu diferit de cel de baza si sa verifice la departamentul de resurse umane daca exista politici care sa interzica acest lucru, pentru a nu-si periclita stabilitatea locului de munca principal", a declarat Ana Visian, BestJobs Romania.

Totusi, aproximativ 70% dintre salariati se tem ca doua locuri de munca reduc semnificativ timpul liber, iar viata personala le va fi afectata, in timp. 

Scaderea productivitatii de la jobul principal si ratarea promovarilor (20%), epuizarea psihica (5%) si posibilitatea ca angajatorul principal sa afle si acest lucru sa duca la concediere (tot 5%), sunt alte ingrijorari ale romanilor care au mai multe joburi:

"Observam ca numarul joburilor in intregime remote a ramas constant anul acesta, in jurul valorii de 10% din total, pe cand volumul de joburi hibrid a crescut considerabil, fiind disponibile acum de 5 ori mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut. In prezent, pentru aproape 20% dintre joburile active, candidatii pot imparti activitatea intre birou si spatiul de lucru preferat. Acest mod de lucru a devenit favorit in randul candidatilor, care isi doresc in continuare flexibilitatea muncii de acasa, dar care au descoperit si ca pot sa isi diversifice veniturile gasind oportunitati suplimentare astfel", a adaugat Ana Visian.

Desigur ca nu toti angajatii isi mai permit sa isi ia proiecte extra sau un job secundar, din cauza volumului de munca mare, a modului de lucru sau a domeniului de activitate solicitant.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariatii romani renunta la proiectele de colaborare - majoritatea au pastrat doar jobul principal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".