Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Somaj tehnic. Se recupereaza de la ANOFM si sporul de vechime?

14 /Apr2020
Tags: somaj tehnicanofm somaj tehnicrecuperare spor vechime

In cazul suspendarii contractelor de munca pentru somaj tehnic cu 75 % din salariul de incadrare, se va putea recupera de la ANOFM si valoarea sporului de vechime si a celui de fidelitate?

Raspunsul specialistului:



Conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii, pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).

Asadar, conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii, pe durata somajului tehnic, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Conform art. XI alin. (1) din OUG 30/2020, pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

Astfel, OUG 30/2020 prevede ca indemnizatiile decontate din bugetul asigurarilor pentru somaj se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

In concluzie, atat Codul muncii cat si OUG 30/2020 cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza, pentru somajul tehnic, o indemnizatie de 75% din salariul de baza.

Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatii, sporuri si alte adaosuri.

Asadar, indemnizatia pentru somaj tehnic nu cuprinde nici sporul de vechime si nici cel de fidelitate ci se raporteaza la salariul de baza fara sporuri, indemnizatii si alte adaosuri.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Somaj tehnic. Se recupereaza de la ANOFM si sporul de vechime?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".