Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Somaj tehnic. Ce obligatii are angajatorul in relatia cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor?

03 /Apr2020
Tags: somaj tehnicconsultare sindicat somaj tehnicstarea de urgenta

Pentru a trimite in somaj tehnic salariatii societatii in baza ordonatei de urgenta 30/2020 si 32/2020, angajatorul trebuie sa consulte in prealabil sindicatul reprezentativ de la nivelul societatii sau reprezentantii salariatilor?

Raspunsul specialistului:Potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Suspendarea contractelor individuale de munca pe durata intreruperii temporare a activitatii este un drept al angajatorului care nu poate fi limitat de sindicat sau de salariati.

Aşadar, suspendarea contractelor individuale de munca nu se negociaza cu sindicatele ori cu reprezentantii salariatilor, dar este necesar ca aceştia sa fie informati şi consultati anterior.

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 5 si urmatoarele din Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, inainte de a lua hotararea de intrerupere a activitatii, angajatorul are obligatia de a informa si consulta reprezentantii salariatilor pentru ca acestia sa isi poata exprima punctul de vedere.

Ulterior informarii şi consultarii reprezentantilor salariatilor, daca nu s-au gasit alte solutii pentru rezolvarea situatiei, intreruperea temporara a activitatii trebuie aprobata de organul de decizie al societatii (Adunarea Generala, Consiliul de Administratie etc.).
Dupa ce s-a aprobat intreruperea temporara a activitatii, suspendarea contractelor individuale de munca trebuie dispusa printr-o decizie individuala pentru fiecare salariat.

In contextul inchiderii unitatilor prin ordonanta militara apreciem ca angajatorul este tinut numai de obligatia de informare, cea de consultare fiind eliminata prin starea de urgenta.


Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Somaj tehnic. Ce obligatii are angajatorul in relatia cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor?":
Rating:

Nota: 3.1 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".