Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Sanctiune disciplinara cu reducerea salariului. Angajatul mai poate beneficia de facilitatile fiscale conform Legii 135/2022?

01 /Aug2022
Sanctiune disciplinara cu reducerea salariului. Angajatul mai poate beneficia de facilitatile fiscale conform Legii 135/2022?
Tags: sanctiune disciplinaralegea nr.135/2022scutire impozit salariu

"Un salariat din ind. alimentara, cu un salariu de 3000 lei, savarseste o abatere disciplinara si se decide reducerea salariului de baza pe o perioada de 3 luni cu 10%. Salariatul mai poate beneficia de facilitatile fiscale conform Legii 135/2022?"

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 60 pct. 7 din Codul fiscal sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii::

a)angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:

1.cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe

011 - Cultivarea plantelor nepermanente;
012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 - Cultivarea plantelor pentru inmultire;


014 - Cresterea animalelor;
015 - Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);
016 - Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;

2.cod CAEN 10: Industria alimentara;

b)angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
c)veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale;

d)scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor.

Astfel cum se poate observa la lit. c) este mentionat ca scutirea se aplica la un salariu de incadrare de minimum 3000 lei pentru un program de lucru de 8ore/zi.


Prin urmare, daca salariul de baza brut scade sub 3.000 lei inclusiv pentru sanctiune disciplinara, facilitatile nu se aplica intrucat nu mai este indeplinita conditia salariului minim.

Un raspuns oferit la data de 01.08.2022, de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Sanctiune disciplinara cu reducerea salariului. Angajatul mai poate beneficia de facilitatile fiscale conform Legii 135/2022?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".