Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concedierea individuala vs. concedierea disciplinara. Cum alegem procedura corecta?

01 /Apr2021
Concedierea individuala vs. concedierea disciplinara. Cum alegem procedura corecta?
Tags: concedierea individualaconcedierea disciplinaraprocedura concedierii

Concedierea individuala poate avea loc pentru anumite motive care tin de persoana salariatului, in cazul in care salariatul a savarsit abateri repetate de la regulile interne stabilite prin regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara?

Raspunsul specialistului:

Nu, conform art. 65 alin. (1) din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
 


Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Detalii aici >>


Asadar, concedierea individuala presupune desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.



Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Art. 75 alin. (1) din acelasi Cod stabileste ca persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Astfel, in cazul unei concedieri individuale angajatorul trebuie sa respecte aceste prevederi legale in sensul ca, concedierea trebuie sa fie determinata de o cauza reala si serioasa, sa fie efectiva si sa nu aiba legatura cu persona salariatului.
Daca salariatul a savarsit abateri repetate de la regulile stabilite prin regulamentul intern, acesta poate fi sanctionat disciplinar.

Cu privire la abaterile disciplinare la locul de munca, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Astfel, conform art. 61 lit. a) din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive ce tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.

Este necesar a fi efectuata cercetarea disciplinara prealabila respectandu-se dispozitiile art. 251 din Codul muncii.

Regulile referitoare la procedura disciplinara trebuie sa fie prevazute in mod expres in Regulamentul intern, care este adus la cunostinta salariatilor (art. 242 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare).

In situatia in care la nivelul angajatorului nu este reglemenata o astfel de procedura, angajatorul va desfasura procedura cercetarii disciplinare prealabile conform dispozitiilor art. 247 – art. 252 din Codul muncii.

Recomandam ca procedura concedierii disciplinare sa fie realizata de consilier juridic sau avocat intrucat se poate gresi usor in lipsa cunostintelor juridice.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concedierea individuala vs. concedierea disciplinara. Cum alegem procedura corecta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".