Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariati care parasesc locul de munca fara sa anunte - procedura disciplinara

14 /Feb2024
Salariati care parasesc locul de munca fara sa anunte - procedura disciplinara
Tags: salariati pleaca de la locul de munca fara sa anunteabateri disciplinaredesfacerea contractului de munca

"Societatea desfasoara activitate de servicii sociale, ingrijire la domiciliu persoane in varsata in Germania. Cum se procedeaza cu salariatele care parasesc locul de munca fara sa anunte.

Care sunt pasi de urmat pentru ca nu vor nici sa isi scrie lichidarea sau cererea de demisie. Societatea platindu-le in continuare salariul. In foarte multe cazuri atunci cand salariata pleaca, firma este penalizata platind despagubiri persoanelor care nu au beneficiat de acele servicii."

Raspunsul specialistilor: 

In situatia in care salariatii nu respecta disciplina muncii, angajatorul are la dispozitie procedura disciplinara pentru a analiza comportamentul salariatilor si pentru a aplica, daca este cazul, sanctiuni disciplinare. Raspunderea disciplinara a salariatilor este reglementata la art. 247 si urm. din Codul muncii.
Activitatea in domeniul raspunderii disciplinare a salariatilor este reglementata de fiecare angajator de asemenea prin Regulamentul intern in concordanta cu prevederile art. 247-252 din Codul muncii.

Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve!
Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>

Astfel, angajatorul stabileste prin Regulamentul intern care sunt abaterile disciplinare (abaterile de la regulile de conduita la munca) si cum sunt acestea sanctionate in functie de gravitatea lor sau de incalcarea in mod repetat a respectivelor reguli, precum si procedura de cercetare disciplinara.


Regulamentul intern trebuie adus la cunostinta tuturor salariatilor sub semnatura, astfel incat acestia sa cunoasca regulile de conduita si modul de sanctionare a abaterilor de la aceste reguli.

Prin urmare, daca in Regulamentul intern se regasesc aceste aspecte, iar salariatul incalca regulile stabilite, se poate declansa procedura disciplinara.
In cazul descris de dumneavoastra, apreciem ca este vorba de abaterea disciplinara referitoare la absente nemotivate de la locul de munca, care este una dintre abaterile disciplinare des intalnite in practica.

Aceasta abatere, daca se repeta (spre exemplu, salariatul nu vine 3 zile la munca) poate determina la desfacerea disciplinara a contractului individual de munca, dar aceste aspecte trebuie prevazute in Regulamentul intern al angajatorului.

Prin urmare nu este necesar ca salariatul sa isi da demisia. Daca persoana nu se mai prezinta la munca, dupa cateva zile (pe care le stabileste angajatorul prin regulamentul intern) de absenta nemotivata repetata, se poate declansa cercetarea disciplinara si apoi salariatul poate fi concediat disciplinar.

Cercetarea disciplinara este obligatorie, dar Codul muncii nu descrie in amanunt etapele procedurii, insa acestea pot fi:

1. Sesizarea savarsirii unei abateri disciplinare de catre un salariat: de regula este facuta de superiorul ierarhic al salariatului si este adresata conducerii societatii. Sesizarea se face in scris si are la baza situatia constatata, in cazul prezentat – absenta nemotivata de la locul de munca.

2. Efectuarea cercetarii disciplinare prealabile (art. 251 din Codul muncii):

a. angajatorul va desemna o persoana sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat in legislatia muncii, pe care o/il va imputernici in acest sens.
b. salariatul va fi convocat in scris de catre persoana desemnata, de catre presedintele comisiei sau de catre consultantul extern precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
c. in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

3. Raportul cercetarii disciplinare: este documentul prin care se finalizeaza cercetarea disciplinara si care apreciem ca ar trebui sa contina o descriere a elementelor prevazute la art. 250 din Codul muncii, ca baza pentru stabilirea sanciunii disciplinare de catre angajator. Aceste elemente sunt:

a. imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b. gradul de vinovatie a salariatului;
c. consecintele abaterii disciplinare;
d. comportarea generala in serviciu a salariatului;
e. eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

4. Sanctiunea este stabilita de reprezentantul legal al angajatorului prin Decizie de sanctionare care trebuie sa contina obligatoriu elementele prevazute la art. 252 din Codul muncii. De asemenea, trebuie respectate procedura si termenele mentionate la acest articol.

Acestea sunt etapele prevazute de Codul muncii, care trebuie parcurse insa apreciem ca ele trebuie adaptate la specificul activitatii societatii dumneavoastra.
Astfel contractul individual de munca al unui salariat care nu se mai prezinta la munca si nu notifica angajatorul asupra intentiei sale, poate inceta prin concediere ca sanctiune disciplinara conform art. 61 lit. a) din Codul muncii.

Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariati care parasesc locul de munca fara sa anunte - procedura disciplinara":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".