Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Reglementari care trebuie avute in vedere la elaborarea fisei postului

07 /Oct2022
Reglementari care trebuie avute in vedere la elaborarea fisei postului
Tags: fise de postintocmire fisa de postfise de post editabile

"Am o nelamurire cu privire regulile intocmirii unei fise de post. In continutul unei fise de post mentionam subordonarea angajatului. La subordonare este obligatoriu sa trecem si numele superiorului sau este necesar sa trecem doar functia careia ii se subordoneaza (ex. Se subordoneaza directorului financiar).

De asemenea, daca aveti sau imi puteti face trimitere la un document/ lege pentru a afla normele de intocmire a unei fise de post, reguli de care sa tinem cont in mod special fiind cu titlu obligatoriu, mi-ar fi foarte util."

Raspunsul specialistilor: 

1. In ceea ce priveste superiorul caruia se sufibordoneaza titularul postului, apreciem ca daca veti mentiona numele superiorului si acesta isi inceteaza activitatea sau este promovat pe o alta functie, aveti obligatia sa modificati fisa postului.
Daca veti inscrie numai functia persoanei careia i se subordoneaza, veti elimina modificarea fisei postului atunci cand se schimba superiorul.

2. Fisa postului si regulamentul intern sunt purtatoarele autoritatii angajatorului, ca organizator al activitatii salariatilor, si pot fi instrumente extrem de eficiente care conduc la atingerea obiectivelor unei firme.

Rentrop & Straton va ofera acum cea mai bogata culegere de fise de post actualizate conform noului COR in vigoare: COMANDATI ACUM lucrarea pe Stick USB  250 Modele de Fise de Post la pret SPECIAL, redus cu 20%,​ detalii aici >>>

Pentru a stabili complexitatea obligatiilor juridice ce revin angajatorului referitor la fisa postului, este necesar sa subliniem inca o data ce reprezinta postul in organizarea intreprinderii. Postul este definit in Dictionarul explicativ al limbii romane drept functia sau slujba cuiva prezent la datorie pentru indeplinirea atributiilor de serviciu.

Asadar, postul nu poate fi desprins de notiunea de functie, de fel al muncii, respectiv de locul muncii. Acestea constituie de altfel si clauze esentiale, obligatorii ale contractului individual de munca, imprumutand urmatoarele caracteristici comune cu notiunile mentionate mai sus:

- postul se caracterizeaza printr-o suma de atributii aferente unei persoane care ocupa o anumita pozitie (functie) in ierarhia unei intreprinderi, pentru care beneficiaza de o remuneratie;

- intre post si felul muncii exista o relatie directa, fisa postului fiind un document anexat la contractul individual de munca prin care se definesc principalele sarcini ce caracterizeaza munca salariatului;

- locul muncii reprezinta spatiul fizic, cu dotarile corespunzatoare, ce poate fi utilizat de salariat pentru ducerea la indeplinire a atributiilor de serviciu.

Odata stabilita corelatia dintre cele patru notiuni, identificam anumite prevederi legale care demonstreaza importanta stabilirii functiei/meseriei, precum si a definirii principalelor sarcini si responsabilitati specifice posturilor ocupate de salariatii dvs.
Prevederi ale Codului muncii:

- Salariatul are obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei  postului  (art.  39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii).

- Salariatul are obligatia de a-si exercita atributiile de serviciu cu fidelitate fata de angajator (art. 39 alin. (2) lit. d) din Codul muncii).

- Angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat (art. 40 alin. (1) lit. b) din Codul muncii).

- In completarea sarcinilor trasate prin fisa postului, angajatorul are dreptul sa dea salariatilor dispozitii cu caracter obligatoriu, sub rezerva legalitatii (art. 40 alin. (1) lit. c) din Codul muncii).

- Angajatorul are dreptul sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu (art. 40 alin. (1) lit. d) din Codul muncii).

- Angajatorul minorului care are varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani nu va putea stabili pentru acesta atributii ce constau in prestarea de activitati ce nu sunt potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, care ar putea aduce atingere sanatatii, dezvoltarii si pregatirii profesionale (art. 13 alin. (2) din Codul muncii).

- Partile nu pot incheia un contract individual de munca care sa aiba ca obiect prestarea unor activitati ilicite sau imorale (art. 15 din Codul muncii).

- Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii, respectiv salariatul cu privire la (…) functia/ocupatia conform Clasificatiei Ocupatiilor din Romania sau a altor acte normative si atributiile postului (art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii).

Rentrop & Straton va ofera acum cea mai bogata culegere de fise de post actualizate conform noului COR in vigoare: 250 modele de fise de post, EDITABILE, toate continand criterii de evaluare a performantelor, PRET REDUS cu 20%, detalii aici >>>

- Angajatul are obligatia de a-si exercita temporar unele lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu si in afara locului muncii, din dispozitia unilaterala a angajatorului (art. 43 din Codul muncii).

- Angajatorul poate modifica temporar felul muncii si implicit, si principalele sarcini si responsabilitati ce revin postului ocupat de angajat, fara a mai fi necesar consimtamantul acestuia, in situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului (art. 48 din Codul muncii).

- In cazul constatarii nulitatii contractului individual de munca, persoana are dreptul la remunerarea muncii sale corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu (art. 57 alin. (5) din Codul muncii).

- Incalcarea prevederilor contractului individual de munca, a ordinelor si dispozitiilor legale ale conducatorilor ierarhici, poate constitui abatere disciplinara care poate genera posibilitatea sanctionarii disciplinare a salariatului in conformitate cu dispozitiile art. 248 si urm. din Codul muncii.

- In cazul in care prin decizia organelor de expertiza medicala se stabileste ca salariatul nu isi mai poate indeplini atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat, fiindca a intervenit o inaptitudine fizica si/sau psihica, angajatorul poate dispune concedierea acestuia, conform art. 61 lit. c) din Codul muncii.

- In cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat manifestand un nivel profesional scazut sau incompetenta, indeplinindu-si defectuos sarcinile de serviciu, angajatorul poate dispune concedierea acestuia, potrivit art. 61 lit. d) din Codul muncii.

- In contractul de punere la dispozitie incheiat cu agentul de munca temporara utilizatorul va indica, tinand cont de specificul posturilor similare, caracteristicile postului, in special calificarea necesara, locul executarii misiunii si programul de lucru (art. 91 alin. (2) lit. b) din Codul muncii).

- Salariatii cu munca la domiciliu isi indeplinesc atributiile specifice functiei la domiciliu, stabilindu-si singuri programul de lucru (art. 108 din Codul muncii).

- La elaborarea normei de lucru angajatorul va tine cont de sfera atributiilor, precum si de specificul fiecarei activitati (art. 132 din Codul muncii).

- Adaptarea salariatilor la cerintele postului sau ale locului de munca se realizeaza prin formare profesionala in conditiile art. 192 si urm. din Codul muncii.

- In perioada derularii contractelor de calificare profesionala, respectiv de adaptare profesionala, formatorul are obligatia de a supraveghea indeplinirea atributiilor de serviciu corespunzatoare postului ocupat de salariatul in formare (art. 207 alin. (1) din Codul muncii).

- Angajatorul are obligatia sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul (art. 253 alin. (1) din Codul muncii), obligatia fiind reciproca.

Prevederi ale Ordinului M.M.S.S. nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, modificat si completat de Ordinul M.M.S.S. nr. 76/2003, Ordinul nr. 1.616/2011 si Ordinul 585/2021:

- Clauza referitoare la felul muncii are caracter obligatoriu si presupune reglementarea functiei/meseriei in conformitate cu Clasificatia Ocupatiilor din Romania (COR) si este stabilita de pct. E din modelul– cadru al contractului individual de munca, aprobat prin Ordinul M.M.S.S. nr. 64/2003, modificat si completat.

- Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca, asa cum rezulta din pct. F din modelul-cadru al contractului individual de munca, aprobat prin Ordinul M.M.S.S.  nr. 64/2003, modificat si completat.

- Prevederile Codului muncii cuprinse la art. 39 si art. 40, referitoare la drepturile si obligatiile reciproce ale angajatului si ale angajatorului sunt reluate si la pct. M din modelul-cadru al contractului individual de munca, aprobat prin Ordinul M.M.S.S. nr. 64/2003, modificat si completat.

Rentrop & Straton va ofera acum cea mai bogata culegere de fise de post actualizate conform noului COR in vigoare: 250 modele de fise de post, EDITABILE, toate continand criterii de evaluare a performantelor, cu o REDUCERE de 20%, detalii aici >>>

Prevederile Legii nr. 76/2002, modificata si completata, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, completate cu cele ale H.G. nr. 174/2002, modificata si completata, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002:

Prevederile art. 10 din Legea somajului impun angajatorilor sa comunice Agentiei pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora, sub sanctiunea amenzii contraventionale cuprinsa intre 1.500 si 2.500 lei.

Aceasta este obligatia de anuntare a asa-zisei vacante a postului, care consta in comunicarea pe suport de hartie sau electronic a locurilor de munca devenite disponibile, ca urmare a incetarii raporturilor de munca sau de serviciu sau a locurilor de munca nou-create.

Din analiza Anexei nr. 1 din H.G. nr. 174/2002 ce trebuie transmisa rezulta ca angajatorul trebuie sa comunice Agentiei pentru ocuparea fortei de munca informatii specifice fisei postului, respectiv: denumirea ocupatiei, conditiile de munca (vechimea in domeniu, studiile, alte conditii specifice).

...citeste continuarea pe PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Reglementari care trebuie avute in vedere la elaborarea fisei postului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".