Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Aproximativ un milion de persoane au ramas fara un loc de munca din cauza pandemiei de coronavirus

15 /Iun2020
Tags: pactul pentru muncamunca in strainatateconcedieri coronavirus

Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin a precizat intr-un comunicat recent ca circa un milion de persoane au ramas fara un loc de munca din cauza pandemiei de coronavirus, iar totalul ia in calcul contractele de munca suspendate si incetate la finalul lunii mai.

In prezent, conform datelor Eurostat, ponderea populatiei active din Romania (cu varste intre 20 si 64 de ani) care a parasit tara s-a triplat intr-un deceniu, de la 7,5% in 2007, la 19,7% in 2017. Unele statistici arata ca in Italia sunt circa 1,2 milioane de imigranti romani, in Germania - un milion, in Spania - 600.000, in SUA - 500.000, in Marea Britanie - 450.000, in Canada - 250.000, in Israel - 200.000, in Franta - 100.000, in Austria - 100.000, in Belgia - 100.000, in Grecia, Olanda, Danemarca, Suedia si Portugalia - cate aproximativ 50.000 etc., informeaza Agerpres.

"Efectele asupra economiei in acest an vor fi puternic resimtite! Banii pe care lucratorii romani din strainatate ii trimiteau in tara se vor reduce substantial, iar, pe plan national, ne vom trezi, in cateva luni, cu un numar crescut de someri. Aportul acestor lucratori este important: lucrand in strainatate, romanii si-au putut permite sa trimita acasa, de-a lungul timpului, peste 36 miliarde de dolari. Daca presupunem ca jumatate dintre cei plecati la munca in strainatate se intorc, din cauza crizei financiare declansate de pandemia de coronavirus, raportandu-ne la datele anului trecut furnizate de Banca Mondiala, tara noastra pierde cel putin jumatate din totalul contributiilor din 2019. Romania pierde, astfel, in acest an, cel putin 2-3 miliarde de dolari, bani reprezentand contributia romanilor care lucreaza in afara granitelor tarii", a precizat Cristina Chiriac, presedintele Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), potrivit Agerpres.

Conform aceleiasi surse, scaderea numarului de romani care lucrau in strainatate influenteaza negativ incasarea taxelor si impozitelor.


Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) si Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG), in parteneriat strategic cu Concordia, organizeaza o serie de dezbateri, "Pactul pentru munca, Impreuna‚ reconstruim Romania", ce au in centrul atentiei identificarea unor solutii pentru adaptarea fortei de munca din Romania la cerintele actuale ale pietei.

Urmatoarea dezbatere "Pactul pentru munca" va avea loc la Brasov pe 23 iunie 2020, incepand cu ora 10:00. Conferinta va fi transmisa online pe paginile de facebook si youtube ale CONAF. Totodata, dezbaterile vor continua la Constanta, pe 7 iulie 2020. 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Aproximativ un milion de persoane au ramas fara un loc de munca din cauza pandemiei de coronavirus":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".